”Då har man inte förstått det jag sa”

Ekdal: ”Fem procent som missuppfattade”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Albin Ekdal känner sig missförstådd.

Resonemanget i hans sommarprat var inte menat som kritik mot vare sig Zlatan Ibrahimovic eller Erik Hamrén.

– Folk missuppfattade det där lite, säger han

I sitt sommarprat förde Albin Ekdal ett resonemang om förre förbundskaptenen Erik Hamréns sätt att hantera Zlatan under EM i Frankrike 2016.

– Zlatan var den stora stjärnan. Förbundskapten hade gett honom taktpinnen, vi andra skulle förlita oss på Zlatan. Men att förlita sig på en enda man och därmed undermedvetet glida från sitt eget ansvar fungerar inte i fotbollen och inte heller i någon annan lagsport för den delen, sa Ekdal.

I en intervju med lokaltidningen Hela Hälsingland svarade Hamrén:

– Har man en världsspelare som Zlatan som är en avslutare i världsklass vill man ge honom bollen så mycket som möjligt i farliga situationer. Men det fanns inget att ”alla bollar ska till Zlatan”. Hade vi haft den taktiken hade det varit alldeles för lätt för motståndarna.

”Har inte förstått”

Just det segmentet i Ekdals sommarprat blev rejält uppmärksammat. För mycket, enligt 31-åringen själv.

– Jag har fått 95 procent bra reaktioner på sommarpratet och 5 procent sämre. De där fem procenten var väl folk som missuppfattade det jag sa om Zlatan och trodde att jag sågade honom, men då har man inte riktigt förstått. Många tyckte att jag hoppade på honom och sa att han var direkt dålig för laget, men det var inte det jag sa, säger Ekdal.

– Och det var ingen kritik mot Hamrén heller. Har man en sådan stor stjärna så är det normalt att spelet kretsar runt honom. Det var det jag kritiserade och det var lika mycket kritik mot mig själv som mot Hamrén, fortsätter han.

”Hade andra roller”

Marcus Berg – som bildade anfallsduo med Zlatan i två av de tre gruppspelsmatcherna under det EM-slutspelet – fyller i:

– Klart att vi hade lite andra roller då jämfört med nu. Vi hade en stor världsstjärna i Zlatan som vi och alla andra visste skulle ha mycket boll och som kunde avgöra matcher själv. Klart att det omedvetet kanske blev så att han tog lite större ansvar än andra, säger Berg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.