Tufft även i år för Linköping: ”Har inte fått ihop det”

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Foto: Bildbyrån

Stjärnorna strömmade in i Linköpingstruppen inför årets allsvenska.

Summan av alla landslagsstjärnor har dock – hittills – inte haft något allsvenskt guldskimmer.

– Djupa dalar och höga toppar, säger Mimmi Larsson om Linköpings svaga säsong.

Man kunde inte direkt klandra Linköping för att inte satsa inför denna säsong efter ett misslyckat fjolår.

Två landslagsanfallare i Stina Blackstenius och Mimmi Larsson hämtades in. Kosovare Asllani fanns kvar i laget och Nilla Fischer skulle ansluta till det under sommaren.

Det var med andra ord minst sagt positiva vindar som blåste på de östgötska slätterna inför 2019 års seriestart.

Spola fram klockan ett halvår och läget är långt i från lika roligt.

Real Madrid startade en damsatsning och gjorde Kosovare Asllani till klubbens första galactica. LFC-comebackande Fischer har skadeproblem. Varken Stina Blackstenius eller Mimmi Larsson har hittat den där guldvittrande målformen.

Men framförallt har Linköping under måndagen förlorat borta mot Växjö.

”Vi har inte fått ihop det”

Detta efter en matchstart på Myresjöhus arena som tränare Olof Unogård beskrev som ”bland det absolut sämsta vi gjort i år” till Corren.

– Jag har inte sett matchen igen så än så länge är det bara känslor. Men det är tungt. Vi gör inte en bra insats, säger Mimmi Larsson när Sportbladet pratar med henne dagen efter den svidande förlusten.

Vad är det som inte fungerat för er sett över hela säsongen?

– Känslan är att när vi ändå gjort bra prestationer har vi varit väldigt bra. Även om vi i vissa matcher inte fått målen vi är värda. Samtidigt när vi inte varit lika bra har det varit en låg nivå. Djupa dalar och höga toppar.

Kan hypen kring alla nytillskott inför säsongen ha påverkat er på något sätt?

– Vi har väldigt många individuellt skickliga spelare. Men det är en jämn serie med många bra lag, och att spela individuellt kommer man inte långt på. Man måste göra det bra tillsammans. Det är det som fattas vissa matcher. Vi har inte fått ihop det som lag.

Svårigheterna att få ihop det har inneburit att Linköping just nu ligger femma i tabellen, med nio poäng upp till serieledande Rosengård. Vilket inte riktigt var vad de siktade på efter att ha slutat just femma förra året.

– Det är klart att vi strävar efter att vara bättre än så här. Vi vill ju vara där högst upp, säger forwarden.

Ovan roll

Epitetet forward är dock öppet för tolkning när det kommer till Larssons roll i sin nya klubb.

Den vanligtvis centralt benägna och flitigt målfabrikerande anfallaren sedan flytten från Eskilstuna oftare fått agera som en offensiv ytter längst fram i ett 3–4–3. På 15 matcher har det ”bara” blivit fyra fullträffar.

– Där (I Eskilstuna) spelade jag forward. Ren forward. Där jag tycker att jag har mina spetsegenskaper. Det är en annorlunda roll här.

Hur har snacket mellan dig och tränaren (Unogård) gått om din roll?

– Det är något som stannar mellan han och mig. Men jag döljer inte det att jag gör mig bäst högst upp. Samtidigt har vi ett sätt att spela som jag får anpassa mig till, säger Larsson, som inte är belåten med sin inledning i LFC heller på individuell nivå.

– Jag är väl inte nöjd. Absolut inte. Det har varit annorlunda produktion än i tidigare klubbar. Man är ovan och det tar ett tag att komma in i. Men jag tycker jag har tagit steg.

Nya steg hoppas hon säkerligen ta på fredag när hennes gamla klubb Eskilstuna gästar Linköping. I den första av flera ”måstematcher” som återstår för ett lag med guldambition.

Publicerad:

LÄS VIDARE