Allsvenskan i fotboll 2020

50-personersförbudet gäller inte matcher utan publik

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

Om en fotbollsmatch arrangeras utan publik får antalet personer som vistas på arenan överstiga 50 personer.

Det framgår av ordningslagen.

Därmed behöver svensk fotboll inte vänta på att regeringen lyfter det tillfälliga förbudet.

När Sportbladet i går rapporterade om det medicinska protokoll som elitfotbollen arbetar fram för att kunna starta upp tävlingssäsongen i juni hängde en fråga i luften:

Hur ska fotbollen förhålla sig till förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare som regeringen beslutade om 27 mars?

Att arrangera och tv-sända en fotbollsmatch kräver långt över 50 personer även om läktarna gapar tomma. Totalt handlar det om 36 spelare, fyra domare, en rad ledare, funktionärer, tv-bolagspersonal och kameramän.

Sportbladet sökte under måndagen inrikesminister Mikael Damberg som dock inte varit tillgänglig för intervju.

I stället får vi svar av hans pressekreterare Per Strängberg. Och beskedet han ger är goda nyheter för fotbollen.

Goda nyheter för fotbollen

– Förbudet avser allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Till offentliga tillställningar räknas bland annat idrottsevenemang, danstillställningar, marknader och mässor, säger Per Strängberg.

Han fortsätter:

– För att en tillställning ska anses som offentlig krävs att den anordnas för allmänheten eller att allmänheten har tillträde till den.

En fotbollsmatch utan publik är alltså ingen offentlig tillställning. Antalet personer som medverkar för att göra arrangemanget möjligt får därmed överstiga 50 personer.

– Jag kan dessutom konstatera att polismyndigheten på sin hemsida har lagt upp information om hur myndigheten ser på begreppet ”deltagare” och att myndigheten då anger att begreppet vid fotbollsevenemang omfattar ”endast publiken, inte idrottare eller tränare”, säger Per Strängberg.

Det innebär grönt ljus att spela fotbollsmatcher inför tomma läktare utan att regeringen behöver dra tillbaka 50-personersförbudet först.

En tävlingsstart kräver dock att Folkhälsomyndigheten tillåter seniormatcher igen. Den diskussionen kommer att tas mellan SvFF och FHM efter att det medicinska protokollet är godkänt av klubbarna.

Fotbollens plan är att svenska cupen herrar ska börja 1 juni och dam- och herrallsvenskan i mitten av juni.

Publisert:

LÄS VIDARE

Nytt allsvenskt spelschema tas nu fram

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2020

Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Coronaviruset