Eddahri: Jag tror att vi slaktar AIK

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Hur hanterar man att bästa kompisen spelar i värsta rivalen?

Under derbyt förvandlas vänner till fiender när Djurgårdens Omar Eddahri ställs mot AIK:s Alexander Milosevic.

– Han säger att AIK ska slakta oss, men jag tror att vi slaktar dem. Vi får se vem som slaktar vem, säger Eddahri skämtsamt och garvar.

Det är ingen hemlighet att Omar Eddahri, Alexander Milosevic och Stefan Silva är bästa kompisar och uppvuxna i samma del av nordvästra Stockholm. I våras skrev Sportbladets Erik Niva ett långt reportage om spelarnas vänskap. När säsongen väl startade hade Milosevic och Silva hamnat i AIK.

Eddahri?

Efter kortare sejourer i Ittihad Tanger (Marocko) och Sirius blev spelaren i somras klar för Djurgården. En totalt sett märklig säsong för yttern som på grund av skador och klubbstrul blott noterats för tre allsvenska starter och noll mål under året. Inte alls den utveckling vi väntade oss av en spelare som stundtals dominerade för AFC Eskilstuna 2017.

Omar Eddahri.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Omar Eddahri.

Vi på Sportbladet tog ut dig i årets floppelva. Köper du det?

– Det var helt fel beslut. Man kan inte bedöma en spelare som knappt har spelat. Hade jag varit på planen och spelat dåligt så hade jag köpt det alla dagar i veckan. Men jag har varit skadad. Samtidigt: det är okej, jag tar det med en klackspark och jag får mer motivation.

Men du är inte helt nöjd med säsongen, antar jag?

– Nej, det har varit ett väldigt konstigt år. Mycket skador och andra märkliga saker. Men nu är allt tillbaka till det normala.

Det krävs mer än ett halvsvajigt 2018 för att Eddahris grundmurade självförtroende ska rubbas. 27-åringen tvivlar inte på sin förmåga. Ett talande exempel: När han inte kom med på Sportbladets lista över förra årets 50 bästa allsvenska spelare reagerade han på följande slagkraftiga vis.

– Det är som att Lionel Messi inte skulle vara nominerad till Ballon d’Or.

Och nu är Eddahri på väg mot 2017 års form, hoppas han. Eddahri byttes in mot IFK Norrköping senast och stod för en stark prestation som avig vänsterytter.

– Så här är det: får jag bara vara på planen så finns det inte att jag hamnar på en floppelva. Djurgården har hämtat mig för att jag ska göra poäng. Får jag bara platsen så kommer jag ta den. Är jag hel så är den min, säger yttern och ler brett.

Han har hunnit tillbaka i precis rätt period av säsongen. I dag är det Stockholmsderby mot AIK och Djurgården har chansen att rädda upp den misslyckade allsvenska säsongen – och samtidigt jävlas med AIK:s guldjakt.

– Vi vill inte bara vinna derbyt. Vi vill ta de sista fem matcherna och jag ser inte varför vi inte skulle klara det. Vi har varit lite sämre på slutet och då måste vi se till att ta så många poäng som möjligt nu. Vi kommer inte ta en allsvensk topplacering, men det är här en så pass stor klubb så att vi måste spela för hedern de sista matcherna. Vi vill vinna allt och tar vi derbyt är lite av säsongen räddad.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
AIK:s Alexander Milosevic.

Hur känns det att dina bästa kompisar spelar i värsta rivalen?

– Det är jäkligt speciellt. Såklart. Det blir väldigt intressant. Om jag startar till vänster så ställs jag mot Alex (Milosevic) som ju är deras högra mittback. Han i AIK. Jag i Djurgården. Vilken extra krydda. Vi har aldrig mött varandra tidigare, och kanske aldrig möts igen, så det blir spännande.

Milosevic är en tuff försvarare som plockat ner många motståndare under säsongen. Hur ska du ta dig förbi honom?

– Jag känner honom väldigt bra som spelare. Han har inte mött någon av min typ under säsongen. Jag är säker på att han får det väldigt tufft mot mig om jag kommer med fart. Det är liksom skillnad på mig och en mer klassisk anfallare. Jag ser fram emot den duellen.

Eddahri umgås med Milosevic och Silva dagligen. Derbyt är förstås svårt att undvika och ämnet kommer på tal mest hela tiden.

– De (Milosevic och Silva) säger att AIK ska slakta oss, men jag tror att vi slaktar dem. Vi får se vem som slaktar vem, säger Eddahri och skrattar innan han fortsätter:

– Det blir en rolig match.

Det är en ovanlig situation.

– Verkligen. Jag har aldrig hört talas om tre kompisar som möter varandra i en så stor match. För vi håller kontakten och träffas hela tiden.

Vännerna får bita sig i tungan för att inte att röja några hemliga taktiska planer inför derbyt.

– Man får stänga munnen. Det är inte svårt att hålla sig borta från det eftersom man inte snackar så mycket taktik med varandra. Det blir mer prat om den individuella duellen mellan mig och Alex.

AIK leder serien. Är du imponerad?

– Nja. Inte direkt. Det hade varit konstigt om de inte låg i toppen med tanke på vilka spelare de har. AIK har aldrig haft en bättre trupp och ska ligga där de ligger.

Den tredje kompisen – Stefan Silva – har suttit mycket på bänken i AIK. Är du överraskad?

– Ja, verkligen. Han är för bra för att sitta på bänken.

Han kanske är en typ av spelare som inte har någon given roll i Norlings formation?

– Ja, han har haft lite otur med systemet. Samtidigt tycker jag att man ska kunna få in bra spelare på något vis. Å andra sidan: de andra spelarna har gjort det bra så det går inte att säga något. Han får vänta på sin chans och ta den.

Vad betyder matchen mot AIK för dig?

– Den är jätteviktig både för fansen och för mig. Kompisar eller inte – jag kommer göra allt jag kan för att sätta käppar i hjulen för AIK så att Norrköping kommer ikapp i tabellen.

Vad är ditt drömscenario för matchen?

– Att vi vinner med 3-0. Omar gör tre mål. Det är drömmen.

Och drömscenariot i duellen mot Milosevic?

– Att jag slipper göra bort honom för mycket. Jag vill inte behöva driva med honom för mycket efter matchen. Det blir för tufft för honom att ta.

På söndag kväll, efter derbyt, kommer allt vara som vanligt igen tror Eddahri.

– Självklart kommer vi hänga efter matchen. Vi tar en fika, softar och garvar lite. Men Milosevic kan vara tjurig när han förlorar så vi måste kanske vänta några dagar innan ses igen.

Vad säger fansen och era klubbar om att ni hänger så mycket – trots att ni spelar för två Stockholmsrivaler?

– Det finns ingen som kan sätta stopp för det. Vi har varit vänner sedan vi var sju år gamla. Ska vi sluta umgås för att de spelar i AIK och jag i Djurgården? Nej, nej. Det funkar inte så.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Omar Eddahri efter förlusten mot BK Häcken.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.