Enquist om skarpa kravet på publik: ”Vi tappar mot resten av Europa”

Publicerad 2020-09-28

Mats Enquist.

Fotbollsbossen Mats Enquist beskriver det som en ”katastrof” att publik inte tillåts på fotbollsläktaren – samtidigt som smittspridningen av coronaviruset ökar i Sverige igen.

Hur går det ihop?

– Tappar vi ekonomi, tappar vi sportslig konkurrenskraft gentemot resten av Europa, säger Enquist.

Generalsekreteraren för intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef, Mats Enquist uttalade sig i en intervju i Dplay inför söndagens allsvenska omgång.

Han beskrev det som en ”katastrof” att publik inte tillåts på läktaren. Samtidigt ondgjorde han sig över utebliven dialog med myndigheterna.

I en längre intervju med Sportbladet svarar Mats Enquist nu på frågorna som uppstått efter Dplay-intervjun.

Folkhälsomyndigheten, FHM, skrev nyligen på sin hemsida att smitta sprids inom lagidrotter som ishockey och fotboll, att det har varit ett flertal utbrott runt om i landet. Hur ser du på det?

– Vi är inte förskonade inom fotbollen. Vi har sett lokala utbrott. Inte så många, men på några ställen. Vi har ganska strikta protokoll för att hantera det. Det vi ser är att utbrotten kommer lokalt, hanteras lokalt och vi har inte haft en vidare smittspridning på grund av matcher, säger Mats Enquist.

– Sedan får det sportsliga konsekvenser som till exempel för Umeå. De fick spela med väldigt decimerad trupp. Det är otroligt tråkigt, men skyddet fungerar. Varje gång vi fått en smitta i en trupp har den isolerats, upphört och inte spridits vidare. Det känner jag mig väldigt trygg med.

”Utreder ÖFK på djupet”

Hur ser du på de oklarheter som finns kring matchen Östersunds FK-Djurgårdens IF där ÖFK:s läkare sa upp sig dagen efter matchen?

– Vi tittar på den på djupet just nu. Vi har ett väldigt omfattande kontrollsystem. Jag tror att vi kan kommentera det senare i veckan när vi fått svar på alla frågor. Det sker en omfattande granskning, men jag kan inte riktigt svara på hur vi ser på problematiken förrän utredningen är klar.

Ishockeyförbundet ställde nyligen in tv-puckens kvalspel – är det aktuellt för Svensk elitfotboll att också ställa in tävlingar?

– Nej, inte just nu. Man kan inte dra all idrott över en kam. Vi har sett att själva speltillfällena inte resulterat i ökad smittspridning på över 400 matcher. Det är lokala utbrott. Uppmaningen vi arbetar med just nu är att klubbarna ska upprätthålla en hög skyddsnivå.

– Vi är inte ensamma i samhället med risken att man tröttnar efter ett tag och glömmer bort en del rutiner internt.

Kring polisfrågan reagerade ni på att det inte fanns en dialog med polisen. Är det fotbollens attityd som gör att ni hamnar i upprepade situationer där myndigheter inte vill ha dialog med er?

– Det är en bra fråga. Jag hade uppe den så sent som i går. Handlar det om problem från vår sida måste vi naturligtvis ta till oss det, men jag tror inte det. Vi har haft perioder med riktigt bra dialog när det gäller polisfrågan. Några gånger har den hamnat snett, sedan har vi plockat tillbaka den. Nu tycker jag att dialogen är ganska bra med polisen.

– Men den här gången är inte dialogen dålig – det finns ingen dialog. Och jag tycker att då underskattar man hur stor fotbollen faktiskt är och hur viktigt det är med en dialog.

I intervjun i Dplay kallar du det en ”katastrof” att fotbollen inte får ta in publik. Hur ser du på ordvalet ”katastrof” i det sammanhanget?

– När man ser klubbar som håller på att gå under är det svårt att inte använda ordet katastrof. Vi har varit ensidigt nedstängda hela tiden sedan covid-19 bröt ut. Det är svårt att beskriva i andra termer. Det är bara ett ringa runt till klubbarna och fråga hur läget är.

Men det går väl ingen nöd på de här klubbarna? Du har ju Helsingborg, Norrköping, AIK, Blåvitt ja i princip alla klubbar har ju gjort stora spelartransfers under sommaren. Hur kan de göra det om de har så ont om pengar?

– Om du tror att det är så enkelt som att enskilda transfers ger en bild av hur elitfotbollen mår får du stå för det. Enskilda spelaraffärer finns det många förklaringar till och det måste klubbarna svara på. Det är inte alltid så att pengarna kommer ur den egna verksamheten.

– Men om man inte får sälja uppemot tre miljoner biljetter under en säsong, vilket kostar fotbollen en halv miljard, det är klart att det är en katastrof.

Hur ser du på att klubbarna gjorde transfers under sommarfönstret?

– Jag tycker det är tråkigt att det sänder den här typen av signaler, men jag vet att klubbar som till exempel AIK har lånat pengar av supportrar för att kunna finansiera det. Men det måste klubbarna själva berätta, vi är inte inblandade.

Ni hade kunnat stänga nedflyttningen. Då skulle ni löst problemet. Klubbarna hade inte behövt riskera sin ekonomi – och fotbollen riskerar inte att bidra till ökad smittspridning genom att tvingas ta in publik för tidigt?

– Ja, och alla sådana frågor har nog diskuterats. Men det påverkar inte bara oss utan alla serier under oss. Det är en fråga för hela fotbollsrörelsen så den ska du ställa till Svenska Fotbollförbundet.

Vad tycker du? Borde man ha stängt nedflyttningen?

– Nej, jag tycker faktiskt inte det. Vi måste lära oss att leva även under svåra tider utan att sätta hela det idrottsliga systemet ur spel så länge det går. Det är tufft för de som åker ner, men det är det ett vanligt år också.

Genom att minska exempelvis spelarlöner och skära i personalkostnader så finns det pengar till att rädda verksamheterna.

– Jo, men det har de flesta gjort under det här året. Återigen, det är upp till varje klubb och inte något jag bestämmer över. Sedan lever vi i ett öppet Europa och antingen får vi acceptera att vi mer eller mindre lägger ner verksamheten och backar tillbaka fullständigt. Eller så får klubbarna använda sina reserver för att kunna ha kvar spelare och spela på en viss nivå.

– Men det håller inte så länge till. Det är möjligt att vi kommer ner på en amatörliga om alla pengar tar slut.

Hur skulle du se på det?

– Det är vad det är. Vår verksamhet handlar om att på egen finansiering försöka nå så långt som möjligt sportsligt och ekonomin är en förutsättning för det. Tappar vi ekonomi, tappar vi sportslig konkurrenskraft gentemot resten av Europa.

Är inte det underordnat i en pandemi?

– Om fotbollen då ska upphöra med sin verksamhet för att pandemin är viktigare så är det ett vägval, men vi försöker som alla andra verksamheter att överleva pandemin utan att komma ut i andra änden fullständigt blottlagda.

Varför är det viktigt?

– Varför är något viktigt när folk dör? Ingenting är viktigt då, men vi försöker kombinera två tankar samtidigt: å ena sidan ta ansvar i pandemin, å andra sidan försöka bibehålla vår verksamhet som vi lever för.

Du säger i Dplay-intervjun att du inte ”förstår hur man kan driva ett samhälle där man inte tar ansvar för de samhällsviktiga verksamheter som finns”. Men är det inte tvärtom, att politiker och myndigheter tar ansvar för samhället genom att inte tillåta exempelvis folksamlingar på fotboll?

– Jag skulle vilja ställa en motfråga: är det enbart fotbollen och några andra evenemangsidrotter som ska stängas ner och allt annat hållas öppet? Är fotbollen det enda undantaget där man inte skulle kunna bedriva en säker verksamhet med begränsat antal publik? Det är enbart det vi ställer frågan om.

Hade du varit nöjd om man också stängt ner resten av samhället?

– Det är hårklyverier. Vi förtjänar att behandlas på ett likartat sätt. Det blir en stor diskrepans mellan hur fotbollen hanteras och hur resten av samhället hanteras. Vi tror att vi kan steg mot en normalisering genom att ta det ansvar vi faktiskt kan ta utan att bidra till smittspridning i samhället. Det tycker jag är ett ganska rimligt krav från vår sida, säger Mats Enquist.

Sportbladet har låtit generalsekreteraren läsa igenom frågor och citat, och han hade inga invändningar utöver att han bad att få göra följande tillägg på slutet:

”Vi står bakom huvuddragen i den svenska strategin med ett öppet samhälle där alla tar ett stort egenansvar för att minska smittan. Vi vill bara få vara en del av det”.