GRANSKAR: Janne Anderssons mörka allsvenska facit

Lagerbäck och Hamrén använde fler spelare från allsvenskan

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jerker Ivarsson

Som allsvensk tränare ville Janne Andersson lobba in Andreas Johansson i landslaget för att få honom att spela mittback.

Som förbundskapten har Andersson sämst facit av de tre senaste på posten i att använda allsvenska spelare i Blågult.

Truppen mot Vitryssland innehåller ingen allsvensk spelare.

– Just nu finns det utlandsproffs som är bättre, säger Andersson.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Janne Andersson.

Lasse Lagerbäck kunde välja och vraka bland högkvalitativa allsvenska spelare när han tog ut sina landslagstrupper i början av 2000-talet.

Ungdomar som Andreas Isaksson, Johan Elmander och Kim Källström fick speltid. Ett par år senare när Djurgårdstrion försvunnit utomlands var det hemvändare som Teddy Lucic, Niclas Alexandersson eller Daniel Andersson som ofta var givna i Blågult.

Enligt siffror från statistikföretaget Gracenote som Sportbladet frågat om satte Lagerbäck under åren 2002-2009 alltid någon allsvensk spelare i spel i samtliga 111 landskamper under perioden.

Efterträdaren Erik Hamrén använde minst en allsvensk spelare i spel i 88 procent av sina 86 landskamper.

Sämst statistik

När Sverige på lördag möter Vitryssland i VM-kvalet har förbundskaptenen Janne Andersson inte en enda allsvensk spelare i truppen – och han har även klart sämre statistik än sina företrädare i användningen av allsvenska spelare.

Andersson har satt allsvenska spelare i spel i 43 procent av sina sju landskamper och då är träningsmatcherna under januariturnéen inräknade.

Utan matcherna i Abu Dhabi, som spelades med spelare baserade i de skandinaviska ligorna, är IFK Norrköpings Linus Wahlqvist och Viktor Claesson, då i Elfsborg, de enda allsvenska spelarna som fått speltid under förbundskapten Janne Andersson i övriga landskamper (inhopp för båda i vänskapsmatchen mot Ungern i höstas).

Vad krävs för att det ska komma med fler allsvenska spelare i landslaget?

– Det finns allsvenska spelare som definitivt är med och konkurrerar men som inte kom med nu. Den här gången mot Vitryssland var det andra som var bättre.

– Om man tittar tillbaka under hösten hade vi med någon eller några från allsvenskan varje gång, säger Janne Andersson till Sportbladet.

Utomlands tidigare

När uppfattningen är att allsvenskan blir allt bättre så visar dock trenden tydligt att antalet allsvenska spelare som får speltid i landslaget blir färre.

– Det är vad siffrorna visar. Mycket påverkas av när spelarna försvinner utomlands och upphör vara allsvenska spelare. Om några år kan trenden vara en annan, säger Janne Andersson.

– Min känsla är att spelarna flyttar utomlands lite tidigare i dag än vad de gjorde för 10–15 år sedan. Dessutom är det betydligt fler svenska spelare som spelar utomlands, fortsätter förbundskaptenen.

Janne Andersson har också haft otur med att flera av dagens hemvändare, som Kim Källström, Andreas Isaksson, Markus Rosenberg eller Rasmus Elm, tackar nej till landslagsspel till skillnad från tidigare hemvändare som Anders Svensson eller Mattias Jonson. 

Många allsvenska supportrar är snabba på att kritisera dig eller tidigare förbundskaptener när de anser att ni är för dåliga på att ta ut deras allsvenska favoriter. 

– Det har jag full respekt för, men jag måste ta ut spelarna som jag tillsammans tror utgör det bästa landslaget, oavsett var de spelar. 

Om jag letar, kommer jag hitta några uttalanden där allsvenske tränaren Janne Andersson tycker att dåvarande förbundskaptenerna borde prioritera allsvenska spelare…?

– Jag tror inte det…men du får gärna leta, säger Andersson med ett leende.

Ville ha in allsvenske mittbacken

26 oktober 2014 var dock dåvarande IFK Norrköpingstränaren Janne Andersson påtagligt nöjd efter en 2-0-seger mot Örebro där han fått Andreas Johansson att gå med på att spela mittback. 

Efter matchen sa Andersson till både Aftonbladet och TT:

”Jag har sagt det till honom (Andreas Johansson) sedan han var ung att han ska bli mittback. Men så pass bra att han kan spela i landslaget? Ja, men det där kan bli rubriker efter sådana uttalanden. Jag kräver inte att han ska in i landslaget, men jag tror inte de som spelar där är så mycket bättre. Får han träna på den positionen tror jag inte det är någon ­jätteskillnad” sa Pekingtränaren.

Två veckor tidigare hade Sverige EM-kvalat mot Liechtenstein med Andreas Granqvist, Mikael Antonsson, Erik Johansson och Jonas Olsson som mittbackar i Erik Hamréns trupp.

– Det jag sa då var med halv glimt i ögat för att få Andreas Johansson motiverad att spela mittback, säger Janne Andersson nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.