Billborn: ”Helt otroligt – vi har varit så risiga”

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
Hammarby har chans på Europa trots alla missar.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Hammarby har chans på Europa trots alla missar.

Hammarby har fortfarande häng på toppen.

Det förbluffar Stefan Billborn.

– Det är helt otroligt att vi är tre poäng från Europaplatserna med tanke på hur risiga vi har varit. Helt otroligt! säger Bajens tränare inför matchen mot Mjällby.

Det är en hoppfull och optimistisk – solig! – Stefan Billborn som möter pressen efter Hammarbys träning under torsdagen.

Skälet?

– Det som talar för oss nu är att vi vet att vi gör bra resultat när vi har en veckas vila mellan matcherna. Nu kommer det vara så ända in i kaklet i allsvenskan.

Billborn menar att laget vare sig haft kraften eller koncentrationen för att kunna spela sin energikrävande fotboll flera matcher i veckan. Prestationerna har alldeles för ofta bara varit bra i 60 minuter i stället för 90.

– Och så slutar det med att vi åker på ett mål i baken. Det har rent mentalt varit jävligt nedbrytande. Samtidigt har motståndarna kunnat slänga in fräscha spelare som håller tätt och kämpar. Vi har inte lyckats hålla uppe kvaliteten i spelet eller i det rent mentala. Men jag tror att vi kommer orka det när vi bara spelar en gång i veckan, vilket vi uppenbarligen inte gjorde med matcher var tredje dag. Men det är en enorm skillnad när vi får en hel vecka mellan fajterna.

”Hör inga klagomål på Djurgården...”

Hammarby satsade hårt 2020 och flera spelare pratade öppet och gärna om att målet var SM-guld. Eftersom laget inte motsvarat förväntningarna har kritiken stundtals varit hård. En kritik som både varit rimlig och orimlig, menar Billborn.

– SM-guldet försvann ju rätt tidigt. Men jag är också förvånad över hur allsvenskan ser ut i år. Det har ju varit enormt mycket fokus på att vi har varit katastrof men vi har samma poäng som Djurgården som ju var mästare förra året. Jag har dock inte hört alls samma klagomål på deras position, om man nu ska jämföra.

Billborn förklarar att han förstår att besvikelsen kring Bajen varit rejäl och tror att det beror på att laget pendlat så i prestationerna. Att laget åkt på ständiga magplask varje gång det verkat som om Hammarby närmat sig storformen.

Jämför med Real och Barça

– Men det har verkligen varit för dåligt. Det är för dåligt. Det känner vi själva också. Det är helt otroligt att vi är tre poäng från Europaplatserna med tanke på hur risiga vi har varit. Helt otroligt! Samtidigt... återigen måste man säga att allsvenskan varit konstig i år.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Stefan Billborn, Hammarbytränare.

Även om han tror på en stark avslutning så betonar Billborn att ingen kan vänta sig att Hammarby ska hitta tillbaka till samma form som hösten 2019.

– Vi har ju inte samma lag längre. Det flow vi hade då var helt enormt. Vi hade ju 15 vinster, ett kryss och en förlust på 17 matcher. Det var ju klang och jubel när Norrköping tog sju raka i år. Men det som vi hade 2019... det har ju knappt ens Real Madrid eller Barcelona. Den typen av förväntningar är inte så realistiska.

Vad kan man då förvänta sig av Hammarby under hösten? Den allmänna bilden är att det enda sättet för Bajen – sedan de alldeles för tidigt schabblat bort guldstriden – att rädda säsongen är en Europaplats. Billborn håller delvis med men vill också nyansera debatten.

– Klart det är en besvikelse om vi missar Europa. Men SM-guldet... Hammarby har ett guld på över 100 år. Malmö har inte lyckats vinna på ett par år. AIK har två guld på 2000-talet. Då verkar det helt plötsligt vara en katastrof om vi inte vinner guld i år? säger han och fortsätter:

”När vanligtvis intelligenta journalister ...”

– Men det är klart att våra ambitioner för året var högt ställda, vilket de också skulle vara. Vi har en uttalad målsättning om att vara med i toppen och vinna. Det är viktigt för att Hammarby ska växa och bli större, att man är med och hotar. Men det är ett problem om allt annat än SM-guld innebär total besvikelse. Då bör man se sig själv i spegeln och vara realist. Det är lätt att supportrarna hamnar i det läget, men när vanligtvis intelligenta fotbollsjournalister hamnar i samma läge blir det lite sensationsjournalistik.

Jag tror inte att de flesta väntade sig att Bajen absolut skulle vinna guld, men att de skulle vara med i kampen hela vägen?

– Ja, och det håller jag med om. Skulle vi sluta tvåa eller trea så är det tabellmässigt en jättebra säsong. Men ändå skulle nog folk vara besvikna och kalla det för ”det där jävla skitåret 2020”. Resultatmässigt har vi haft ett dåligt år i vilket fall, men kanske inte tabellmässigt. Man får hålla isär det där lite.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.