Cedergrens revansch efter tuffa personliga kritiken

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Gif Sundsvall har kritiserats för sitt sätt att spela. Tränaren Joel Cedergren sågades inifrån för sitt sätt att leda.

Men kontraktet klarade man.

– Det är inte så många gånger man får uppleva så här idrottslig underbara upplevelser, säger Cedergren.

1 av 6 | Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

I tre matcher i följd har Gif Sundsvall tagit ledningen mot i tur och ordning Elfsborg, Norrköping och Hammarby.

Med kniven mot strupen tog Norrlandslaget ledningen också mot IFK Göteborg (David Myrestam i 36:e minuten).

Till skillnad från de övriga matcherna så utökade Giffarna ledningen (2–0, Peter Wilson och 3–0, Linus Hallenius i 66:e minuten) utan att släppa in något bakåt – dessutom med orutinerade William Eskelinen, 21, mellan stolparna.

”Allt att vinna”

– I lördags morse fick jag reda på att jag skulle stå (Tommy Naurin hade problem med ett knä). Jag hade allt att vinna, säger Eskelinen som klev ut på Gamla Ullevi mot laget som pappa Kaj Eskelinen både blev svensk mästare och allsvensk skyttekung med.

– Det här var en väldigt stor match i min karriär, säger målvakts-Eskelinen. Dels för att jag bara gjort två allsvenska matcher men även över att få gå ut på Gamla Ullevi till den inmarschen.

William Eskelinen, som för ett par år sedan provtränade med IFK Göteborg, stoppade nu Blåvitt i matchinledningen när det stod och vägde.

– Det var nog en matchavgörande räddning när de pressade oss i början, säger han om närparaden på Mikael Bomans styrning.

Hur firar man nytt allsvenskt kontrakt?

– Det har varit några bira i omklädningsrummet, det blir några bira senare och sedan flyger vi hemåt…men i morgon är det träning, säger Eskelinen junior.

Räddar ekonomin?

En av de mest lättade i Gamla Ullevis korridorer var Giffarnas sportchef Urban Hagblom.

Ett kval och eventuell degradering till superettan hade blivit extremt prövande för hårt ekonomiskt trängda Sundsvall.

– Nu handlar det om att fortsätta vårt långsiktiga arbete och göra det ännu bättre nästa år. Det är oerhört värdefullt att ha med sig detta inför nästa år när det blir en så positiv avslutning, säger Hagblom.

För tränaren Joel Cedergren var den säkrade allsvenska platsen till och med något av personlig upprättelse.

Han har fått kritik av valet av taktik, 3-5-2 och spanskinfluerad passnings- och possessionfotboll med assisterande tränaren Ferran Sibilla vid sin sida. Men även sågats av en avhoppad fystränare för samarbetsproblem.

Tufft i somras

– Det var en av de tuffaste tiderna i år, i somras. Det är en sak när publiken skriker att jag ska avgå för att resultaten inte varit bra. Men det är värre när någon jag jobbat nära ihop med är illojal, säger Cedergren.

– Jag kan förstå att folk haft åsikter om hur vi presterat, men utifrån våra förutsättningar och det vi vill göra tycker jag vi är på väg att bygga något bra, säger Sundsvallstränaren.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.