Tältet är ert, Umeå – dumstruten är min

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Mottagare: Robert Bergström

Strandstigen

892 32 Domsjö

Adresslappen ska klistras på ett skrymmande paket och skickas norrut i veckan. Det är min betalning för ett vad jag kommer förlora.

Jag är ingen gambler, men i år har jag svikit mina ideal tre gånger. Det har råkat ske till följd av vår närgångna bevakning av damallsvenskan.

Allt började i våras.

Överdrifter med korn av sanning

Under försäsongen läste jag på grundligt om lagen, pratade med tränare och lagkaptener, bollade tänkbara startelvor och förmodade byten vid underläge sista kvarten. Vi spelade in tv och skrev guider, men för att lätta upp alla siffror och pilar och namn underströk jag vissa uppgifter.

Djurgården saknar anfallare. Jennie Nordin spelar på fyra positioner samtidigt. Uppsala kontrar på allt medan Linköping inte kunnat kontra alls. Jutta Rantala blir en sensation. Och så vidare. Överdrifter eller förtydliganden som bar korn av sanning.

I tre fall mynnade det ut i vadslagning. Med tretton av tjugotvå omgångar avverkade kan mycket fortsatt hända, sägs det, men ni kan redan langa hit ert suraste äpple och låta mig ta en björntugga.

Vadet inför: ”Ligger Uppsala på övre tabellhalvan någon gång efter de inledande omgångarna så dricker jag en spann vatten från Fyrisån.”

Förlustrisk: Fem procent.

Kommentar: Jag klarar mig såklart. Men det var inget stort risktagande då nykomlingen, trots ett par pigga insatser, som väntat är förankrat i botten.

Foto: Jens Ökvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sympatisk satsning i UIK

Vadet inför: ”Kif Örebro blir åtta. Exakt åtta. Får jag rätt skickar Nathalie Hoff Persson en signerad boll, annars får hon min keps.”

Förlustrisk: Femtio procent.

Kommentar: Jag anade att tabellen skulle klyvas i fyra bottenlag och sju topplag. Och att Kif skulle fastna däremellan på ett eget isflak. Så har det inte blivit, men i nuläget ligger de sexa med båda de tippade toppgängen Vittsjö och Eskilstuna under sig. Det här blir rafflade, Hoffis!

Tipset inför: UIK åker ur.

Förlustrisk: Hundra procent.

Kommentar: Så mycket är sympatiskt med den forna storklubbens satsning på hemvävd kontinuitet. De unnar sig inga excesser, värvar sparsmakat och vill dirigera spelet trots att de just hoppat upp en division.

Men mina förväntningar sänktes när spelschemat komprimerades. Jag spådde att de kunde sprattla till i början, men att alla timmar i buss obönhörligen skulle märkas framåt serielunken.

Så jag slog vad med tränaren Robert Bergström om ett tvåmannatält, som en passning till det enorma tält som täckte deras hemmaplan i våras och störde försäsongsträningen.

Kan ryka matematiskt, men...

Om jag verkar få rätt? Vi kan väl säga att jag inte ska boka någon campingtripp än.

Efter fem omgångar låg UIK sist med en enda inhystad poäng. Svagare ledare hade kastat om taktiken då, börjat feglira i hopp om ett par målfattiga kryss. Men tränare Robert Bergström beordrade ut liknande elva som förut, med samma taktik, möjligen med lite mer variation i försvaret, som ömsom gick högt och ömsom lågt.

Och trägen vann, vann och vann igen.

De åtta senaste omgångarna har Umeå tagit sjutton pinnar och raketrest genom tabellen, hela vägen till femteplatsen. Sanna Kullberg, Eva Nyström, Emma Åberg-Zingmark, Jasmin Nejati, Lova Lundin och de andra har sett ut som om de lirat i högstaserien sedan Marta var här.

Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Jag kommer förlora

Inget lag har imponerat mer på mig i sommar. Så enkelt är det. Och söker du ett emblematiskt exempel på tilltro och trygghet så titta på omgång tio.

Inför mötet med Eskilstuna sjuknade en UIK-spelare in i befarad corona. Ytterligare tre lyftes ur truppen av säkerhetsskäl. Avbräcken och oron borde ha synts på banan, men där ordnade Therese Simonsson tre poäng med matchens enda mål.

Matematiskt kan Umeå fortsatt ryka. Men det vore dåraktigt att klamra sig fast vid sannolikhetslärans decimaler när minsta barnunge ser vartåt det lutar.

Jag kommer förlora. Jag har redan förlorat. Tältet är ert, Umeå. Dumstruten är min.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN