Curmark kom in från bänken och låg bakom viktiga segern

Publicerad 2020-08-17

GÖTEBORG. Filippa Curmark tillhör normalt startelvan i Kopparbergs Göteborg, men inledde på läktaren mot Umeå IK FF.

– Klart man alltid vill spela, men det är bara att acceptera, säger hon.

Efter en mållös första halvlek kom 25-åringen in − och lade direkt grunden till segern.

Det blev ett hett möte i Göteborg. Med 30 grader i skuggan och till trummor från årets första 50 åskådare jagade Kopparbergs Göteborg nya poäng i sin guldjakt.

Det gick lite trögt initialt för Göteborg.

Lagets offensiv skapade visserligen flera chanser i första halvlek, men saknade effektivitet framför mål.

– Tar det inte alltid för lång till innan målen kommer.., konstaterade tränaren Jörgen Ericsson.

Stina Blackstenius var involverad ett par chanser, i matchens inledning höll Pauline Hammarlund spets i straffområdet och Julia Zigiotti Olme curlade en boll i ribban.

Närmast att ge guldfavoriten ledningen var Stina Blackstenius, vars avslut i den 41:e minuten dansade kring mållinjen innan Umeå kunde befria sig från det hotet.

Samtidigt visade Umeå en stabilitet i passningsspelet. Laget spelade sig med högt bolltempo ur hemmalagets osynkade press (som fick justeras) och skapade kontringslägen.

Blackstenius fastställde slutreslutatet

I halvtids paus valde lagledningen att ta ut unga talangen Hanna Wijk, som startat som wingback. Emma Koivisto fick ta klivet upp från trebackslinjen där Filippa Curmark tog plats.

– Hon har spelat varenda match. Sen ligger hon på tre varningar också. Hon behövde vila idag, påpekar tränaren som menar att tanken var att låta Curmark vila även i andra halvlek.

– Men Hanna blev lite yr så hon behövde gå av. Jag vet inte om det var vätskebrist, säger Jörgen Ericson.

Filippa Curmark har startat lagets alla tidigare matcher i damallsvenskan och visade direkt varför bänken inte är hennes element.

Ett par minuter in i andra halvlek avvärjde Curmark först en Umeå-kontring när hon flyttade över försvarsmässigt till vänster. Hon kom sen med upp i omställningen till höger, drev med bollen och sköt i krysset från distans. 1–0 där gav hemmalaget trygghet.

– Jag tog med bollen framåt, såg en lucka och drämde till, berättar hon efteråt.

Hade du velat spela från start?

– Det är klart att man alltid vill spela. Samtidigt får man lita på sin tränare och det är bara att acceptera.

Är du sliten?

– Det skulle jag inte säga så, det var nog mer långsiktigt och tränarens beslut.

Du riskerade med en varning bli avstängd inför mötet med Rosengård kommande omgång, fanns det i tankarna?

– Det ska jag inte ljuga om, det är mycket möjligt.

Kopparbergs fortsatte att ha övertaget spelmässigt i andra halvlek, dock utan briljera mot ett hårt arbetande Umeå som fann ytor bakom Göteborgs yttrar.

Stina Blackstenius fastställde slutresultatet till 2–0 i matchens slutskede efter en omställning.

Veteranen Lisa Dahlkvist saknades i dagens upplaga av Umeå på grund av en överansträngning i baksida lår.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.