VM-stjärnan om den svåra tiden: Varit en tuff period

Av: Petra Thorén

Publicerad:

GÖTEBORG. Tiden efter VM-succén har inte varit optimal för Stina Blackstenius.

Både hon och klubblaget Linköping har slitit med formen.

Till EM-kvalet mot Lettland petades anfallaren, i matchen mot Ungern var hon tillbaka.

– Det har varit en tuff period, säger Stina Blackstenius

I vintras vände Stina Blackstenius hem från franska Montpellier. Hon kände att återkomsten till Linköping var viktig för självförtroende och form.

Under VM kritiserades hon för bristen på mål och för att hon inte spelade övertygande, men mot Kanada i åttondelsfinalen lossnade det.

– Ja, bättre tillfälle kunde det väl inte bli. Att det kommer just i dag betyder väldigt, väldigt mycket för mig. Men att vi är vidare till kvartsfinal slår ändå högst, sa hon då.

VM slutade med succé, men tiden efteråt blev inte lika glamorös.

1 av 2 | Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

Petades i landslaget

Det förväntade topplaget Linköping har haft det kämpigt i allsvenskan och Stina Blackstenius har inte fått till målskyttet som önskat. Hon har gjort sju mål hittills och laget ligger på sjunde plats i tabellen.

Inför landslagets omstart, EM-kvalet mot Lettland, petades hon. Rosengårds formstarka anfallare Anna Anvegård fick chansen i stället.

Det var med den erfarenheten som Stina Blackstenius samlades på nytt med landslaget i Ungern förra veckan.

– Jag kom hit med inställningen att göra det bästa jag kan och tillföra det som jag är bra på. Sen vet jag om att många spelare är bra form och känner att det är en stor konkurrens i laget, säger Stina Blackstenius.

Hon är medveten om att just mot Lettland var det ett motstånd som inte gynnade hennes styrkor som spelare.

– Lettland hade ett lågt stående försvar och jag kanske inte har mina styrkor mot sådana lag. Anna, som spelade förra matchen, är otroligt skicklig på det så det finns olika kvalitéer, säger Stina Blackstenius som gillar att gå på djupet och jobba över stora ytor.

Anvegård borta

Inför mötet med Ungern skadade sig Anna Anvegård och förbundskapten Peter Gerhardsson valde Stina Blackstenius mot Ungern.

Sverige vann med 5-0, men utan Blackstenius-mål.

Hon är dock inte riktigt i stöten och formen har gått hand i hand med utmaningarna klubben ställts inför.

– Vi hade en tuff period med Linköping, om det var tre raka förluster, och har haft svårt att göra mål. Det är aldrig roligt att hamna i en sådan situation. Jag kan bara tala för mig. Det är klart att det är frustrerande att inte få matcherna dit man vill och man vill komma till så många lägen som möjligt. Det har varit svårt.

Behöver semester

En förklaring är också den tunga belastning som hon utsatts för under en längre tid. Stina Blackstenius har bara haft två veckor ledigt från fotbollen under ett och ett halvt år.

– Någonstans blir det välbehövligt att få lite ledighet. Det var längesedan jag hade ledigt. Jag hade åtta dagar i vintras och sex dagar i somras, det är allt sedan juli förra året. Den semestern som kommer ska bli välbehövlig, säger Stina Blackstenius.

På frågan om hon funderat att stå över landslagets USA-tripp landslaget i november svarar Stina Blackstenius att det har hon inte ens funderat på ännu.

Först och främst väntar Slovakien på tisdag på Gamla Ullevi. Och sannolikt ett lågt försvar.

Anna Anvegård är skadad, Rebecka Blomqvist från Kopparbergs Göteborg är inkallad.

Men mycket pekar på att Stina Blackstenius får chansen igen från start.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.