Sågar sig själva: ”Är fruktansvärt”

Hammarby självkritiska: ”Valde fel taktik”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Hammarby menar att de valde fel taktik i derbyt mot AIK.

Efteråt sågar de sig själva.

– AIK har en massa tonåringar i sitt lag... Det är en jävla besvikelse alltså, säger Jeppe Andersen.

AIK hade sargat självförtroende efter 1–4-fiaskot mot Norrköping i onsdags. Då skulle man kunna tro att offensivt frejdiga Hammarby skulle sätta gasen i botten direkt och bara köra.

Men icke.

I stället hade tränaren Stefan Billborn beordrat sina spelare att hålla sig lite passiva inledningsvis.

– Så här i efterhand var det fel taktik, säger han till Dplay efter matchen, som AIK vann med 2–0.

På presskonferensen efteråt utvecklar han.

– Vi brukar normalt kliva högre, men vi valde att kliva hemåt idag. Vi börjar bra första tio minuterna, men vi blir passiva. Det är chansfattigt, sen kliver vi på lite högre i andra och börjar bra första minuterna. Men sen gör AIK 2–0, och vi accepterar inte alls AIK:s man-man-spel. Vi har väldigt dåligt tekniskt spel, det är en effekt av att de gör det väldigt bra. Vi spelar kort när vi ska spela långt, långt när vi ska spela kort.

Foto: Janerik Henriksson / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Varför inleda lågt?

– Det finns också – jag såg det mot Norrköping – ytor hos AIK att attackera i. Men man måste ha tålamod att spela det spelet. Vi hade inte det idag. Jag är nog mest besviken på hur dåliga vi är med bollen. Det är en ganska chansfattig match. Det skulle kunna vara så att bristen på anfallsspel är en följd av försvarsspelet, den mentala biten. Det är horribla tekniska misstag idag, jag tycker att vi gömmer oss. Vi ställer upp insparkar för att spela igång, men slår ändå långt. Gör man det en gång så okej… men det blir varken eller idag. Vi får gå till oss själva också, vi ledare, säger Billborn.

”Vet inte vad vi gör”

Hammarbys spelare var ordentligt knäckta efter matchen.

– Det är en fruktansvärd känsla, men AIK förtjänade att vinna. Från minut ett vet jag inte vad vi gör… Det är som att vi står i sand, springer i sand, medan AIK har ett rullband att springa på, säger Kacaniklic i Dplay.

Jeppe Andersen håller med.

– Det är första gången på många år som vi går in i en match mot AIK och är klara favoriter, vilket vi inte visade i dag. Om jag ser på vårt lag och deras lag så ska jag vara helt ärlig och säga att det är en match vi ska vinna. Jag vet inte hur många ”teenagers” de har på planen. Jag är tom på ord. Det är en jävla besvikelse alltså. Jättebesvikelse.

”En liten chock”

Muamer Tankovic fyller i:

– När man kommer in i en match med lite defensivt tänk så blir det lätt att man inte är på tå när man får bollen. När vi kommer in och sätter hög press så blir det automatiskt så att vi vill vara aktiva och ha bollen. Det var en ovan situation för oss.

Det ligger väl lite i er själ att bara köra?

– Exakt.

Fanns det något hos AIK – det är ju ett ovant spel ni möter – som gör er försiktiga?

– Jag tror inte många i vårt lag är vana vid att möta lag som spelar man-man. Det blev en liten chock, men det är något vi måste lära oss. Internationellt spelar många man-man.

Jag skrev att Billborn kanske ”övertänkte” lite den här gången, att ni tog för mycket hänsyn till motståndaren…

– Ja. Ja. Så är det. Det var där vi gjorde ett misstag. Vi brukar kolla på oss själva, lag kommer hit och får kolla på vad vi gör. Nu blev det omvända roller. Vi kollade för mycket på AIK. Det blev fel helt enkelt.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.