Klausulen som ritar om Uniteds framtidsplaner

Spelarna förlorar miljoner och stjärnorna kan gå

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Manchester United slåss för en Champions League-plats – och laget för miljoner.

Enligt brittisk press sänks spelarnas löner med 25 procent om laget missar CL-spel.

En miljonbantning som i kombination med bänkspelaren Alexis Sanchez jätteavtal kan sätta United i en svår sits inför sommarens övergångsfönster.

Manchester Uniteds manager Ole Gunnar Solskjaer satt enligt Daily Mail på torsdagen i ett krismöte med klubbens vd Ed Woodward. Bakgrunden är lagets svaga resultat som gör att de just nu ser ut att missa nästa års Champions League.

I så fall en stor sportslig missräkning men ett kanske ännu större ekonomiskt fiasko. Inte minst för spelarna.

Lindelöf förlorar 8,5 miljoner om året

Enligt brittisk press innehåller alla spelaravtal som skrivits i Manchester United efter 2014 en klausul med automatisk lönesänkning om klubben missar CL-spel. Något som Ed Woodward bekräftade i ett möte med klubbens investerare 2016.

– Det finns en komponent i spelarnas löner kopplad till deltagandet i Champions League. Om vi inte deltar i turneringen aktiveras den och den är betydelsefull, sa Woodward.

The Mirror skrev samma år att den summan är 25 procent av spelarnas lön. Uppgifter som i år även rapporterats av The Sun.

Stämmer uppgifterna innebär det att en spelare som till exempel Victor Nilsson Lindelöf skulle få se sin lön sjunka från 34 miljoner kronor om året (som portugisisk press rapporterade i samband med övergången till United 2017) till 25,5 miljoner kronor. En bantning med 8,5 miljoner.

Än värre blir det för Alexis Sanchez som går miste om 62,5 miljoner kronor om året och Paul Pogba som påstås förlora 48 miljoner varje år.

Bakgrunden till klausulen är att även klubben går miste om enorma pengar om de inte får spela i CL. Enligt tidningen Express kunde United räkna in 113 miljoner kronor när de tog sig till kvartsfinal i årets turnering (där det sedan blev respass mot FC Barcelona). Enligt samstämmiga mediauppgifter kapas också klubbens sponsoravtal med Adidas med 275 miljoner kronor om året om laget står utanför turneringen två säsonger i rad.

Spelarnas lönesänkning är därför välkommen ekonomiskt – men den skapar också sportsliga problem.

1 av 3 | Foto: Matt West/BPI/REX / Rex Features
Alexis Sanchez uppges gå miste om 62,5 miljoner om Manchester United missar CL.

Bänkspelaren tjänar 250 miljoner om året

Manchester United kämpar redan i dag med sin lönestruktur efter jätteavtalet med Alexis Sanchez i januari 2018. 30-åringen, som kom från Arsenal, fick enligt läckta avtal till Football Leaks en grundlön på motsvarande nästan 250 miljoner kronor om året.

Summan gör att chilenaren tjänar mest i hela ligan trots att han just nu inte ens tar plats i Uniteds startelva.

Sanchez ersättare i Arsenal Pierre-Emerick Aubameyang tjänar enligt Football Leaks-uppgifterna 126 miljoner kronor om året samtidigt som årets kanske bästa spelare i Premier League, Liverpools Virgin van Dijk, drar in motsvarande 79 miljoner kronor om året.

Enligt mer skakiga mediauppgifter får Manchester Citys Kevin De Bruyne omkring 156 miljoner kronor om året samtidigt som Tottenhams Harry Kane och Chelseas Eden Hazard påstås ha drygt 100 miljoner kronor vardera i årslön.

Alexis Sanchez lönekrav fick också Manchester City att dra sig ur försöken att värva chilenaren då de var oroliga för hur anfallarens kontrakt skulle kunna påverka de andra spelarna i laget.

– Vi kände att våra egna spelare skulle stå i kö för att kräva mer om vi gav Sanchez vad han krävde. Det skulle riskera både harmonin i laget och klubbens finanser, sa en källa i Manchester City till Telegraph i slutet av mars i år.

Problem att förlänga kontrakt

Efter värvningen av chilenaren har United också haft problem med flera kontraktsförlängningar. Anthony Martial skrev efter långa förhandlingar i januari i år på ett nytt avtal med en grundlön på 130 miljoner kronor men målvakten David de Gea har ännu inte förlängt sitt kontrakt som löper ut 2020.

Mittfältarna Ander Herrera och Juan Mata, vars avtal löper ut i sommar, är enligt mediauppgifter båda just nu på väg att lämna klubben gratis.

United ska nu försöka övertala trion att acceptera nya avtal trots att deras lön i sommar kan ha dumpats med 25 procent. Klubben gick också in i förhandlingarna med ett redan dåligt förhandlingsläge med tanke på den enorma lön bänkspelaren Alexis Sanchez sitter på.

Enligt brittisk press innebär lönestrukturen och Sanchez avtal inte heller problem bara när det gäller att skriva nya avtal. Det kan också skapa svårigheter för United att behålla sina största stjärnor som redan står under kontrakt.

Enligt The Sun ser till exempel Real Madrid Paul Pogbas lönesänkning från en årslön på 191 miljoner till 143 miljoner kronor som en stor hjälp i deras försök att locka över fransmannen till Madrid i sommar.

Det är med andra ord mycket på spel både för spelarna och klubben när tre omgångar nu återstår av Premier League. United är i skrivande stund tre poäng bakom Chelsea på den sista Champions League-platsen.

Laddar Tabell

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.