Hammarby i serieledning efter nytt målrekord

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Hammarby darrade.

Men när Östersunds inte klarade av att förvalta öppna mål slog Bajen allsvenskt målrekord och garanterade gulddrama ända in i sista omgången.

– Vi red ut stormen, jag är fantastiskt glad att vi åker härifrån med tre poäng, säger Stefan Billborn.

Hammarbys tränare Stefan Billborn var krass när han skulle summera den första halvleken borta mot Östersund.

– Det är en ganska svag insats av oss, konstaterade han i C More.

Visst, Hammarby hade skapat ett par chanser med en nick i ribban och ett vänsteravslut från Alexander Kacaniklic som bästa möjligheter. Men Billborn hade fog för sin kritik för Östersund var klart farligast under de första 45 minuterna.

Framför allt hade Dino Islamovic och Felix Hörberg ett dubbelläge på övertid där Davor Blazevic räddade första och Mads Fenger blockerade det öppna målet på Hörbergs avslut.

Men Östersund skulle få en ännu öppnare chans i andra halvlek. Ett ännu öppnare mål.

Tre minuter in i andra akten fick Dino Islamovic helt öppet mål från ett par meter, men istället för att glidtackla in bollen lyckades han sjabbla bort chansen.

– Jag försöker bara kasta mig fram och få en touch på bollen. ”The life of a striker”, ibland missar du och förlorar och ibland sätter du dem, säger Islamovic i C More

Tavla skapade spänning

I anfallet efter kom i stället Hammarbys ledningsmål. Fint kombinationsspel längs vänsterkanten slutade med ett snett inåt bakåt-spel från Alexander Kacaniklic till Imad Khalili som direktsköt in 1–0 för Bajen.

Ett mål som också svängde matchen till Hammarbys fördel. Jeppe Andersson sköt stenhårt i stolpen, Muamer Tankovic gjorde detsamma innan Nikola Djurdjic till slut nickade in 2–0 på frispark i 72:a minuten.

– Två minuter tidigare fick jag en smäll mot knät och var riktigt orolig så det var skönt att få göra mål, säger målskytten.

”Väldigt hafsigt”

Det var Hammarbys 71:a mål för säsongen vilket trumfar Kalmars tidigare rekord för mål under en allsvensk säsong.

Det blev dock spännande efter en jättemiss i samspelet mellan Richard Magyar och Davor Blazevic som gjorde att Simon Kroon kunde sätta 1–2 med sju ordinarie minuter kvar.

– Jag fattar inte, det var bara för Davor att ta bollen, blåser han så blåser han, säger Stefan Billborn i C More.

Han var missnöjd med hur laget avslutade matchen.

– Det var väldigt hafsigt, vi var kanske tagna av stundens allvar.

Men Hammarby höll undan och toppar nu allsvenskan på målskillnad inför Djurgårdens möte med Örebro och stormötet Malmö mot AIK i morgon.

– Djurgården är fortfarande klart i förarsätet. Det viktigaste för oss är att leverera i sista omgången framför våra hemmafans, det skulle vara en väldigt bra avslutning på säsongen, säger Stefan Billborn.

Fotnot: Målrekordet gäller för Allsvenskan sedan 16-lagsserien infördes. Flest mål gjorde IFK Göteborg säsongen 57/58 då de satte 92 mål på 33 matcher.

Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.