Mysteriet kring världens rikaste fotbollsspelare

Faiq Jefri Bolkiah kallades världens rikaste fotbollsspelare – men var tog karriären vägen?

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Faiq Jefri Bolkiah är världens rikaste fotbollsspelare.

21-åringens familj är god för 200 miljarder kronor och ynglingen har skolats genom några av Englands bästa akademier.

Nu är bara frågan var han har tagit vägen?

Paul Morgan hade ingen aning om vilka de två elvaåringarna var när de kom för att provträna med hans AFC Newbury, men han kände den ena pojkens far. Dennis Wallace var en före detta professionell basketspelare som flyttat till Storbritannien och nu kom han med sonen Ukasyah och dennes kusin Faiq Jefri Bolkiah för att be om en tjänst.

Båda pojkarna älskade fotboll och nu var Dennis på jakt efter rätt utvecklingsmiljö för dem.

– Med bollen vid fötterna var båda fantastiska, sa Paul Morgan när han mindes tillbaka i en intervju med Bleacher Report i maj 2018.

Konsumerat mest på jorden

Det var först när Morgan fyllde i pojkarnas registreringsformulär som han började förstå att det här inte var vilka som elvaåringar som helst. Hemadressen var Hollington House, en välkänd fastighet som byggts om från hotell till lyxbostäder för den yttersta eliten.

– De var väldigt privata och höll sig för sig själva men det gick många rykten. Kopplingen till sultanen av Brunei kom ganska tidigt så vi visste vem Faiq var.

Faiq Jefri Bolkiah är son till den bruneiske prinsen Jefri Bolkiah, som i sin tur är bror till sultanen av Brunei. Prinsen har ett rykte om sig som playboy och påstås ha konsumerat mer pengar än någon annan människa på jorden.

Han äger minst 2 300 bilar och betalade 2004, enligt brittiska tidningsuppgifter, omkring 150 miljoner kronor för sitt 50-årskalas. Bland höjdpunkterna var en privat spelning för familjen med Michael Jackson på scenen.

Genom sin familj sägs 21-årige Faiq Jefri Bolkiah vara god för nästan 200 miljarder kronor.

”Var en viss uppståndelse”

Enligt Bleacher Report var det fadern som skickade Bolkiah till Storbritannien för att sonen skulle uppfostras på avstånd från lyxen hemma i Brunei. Via släkt på moderns sida hamnade Faiq därför under Dennis Wallaces omhändertagande.

– Dennis var som en livvakt. Han var en enorm men väldigt vänlig man som brukade köra runt dem i sin bil. Han skjutsade dem till träningen och brukade alltid finnas på plats på alla matcher. Han tog med sig smörgåsar, frukt och juice till alla, säger Paul Morgan.

Säsongen 2008/09 tyckte Morgan att pojkarna växt ur den lokala klubben. För att hjälpa dem på vägen ordnade han därför en träningsmatch mot storklubben Southamptons ungdomslag. En klubb känd för sin exceptionellt framgångsrika talangutveckling.

Pojkarna imponerade så mycket att båda värvades av ”Saints” innan de 2013 tillsammans tog steget vidare till Arsenal. Efter det kom dock deras vägar att skiljas åt.

Ukasyah Wallaces utveckling stannade av och han föll via Birmingham så småningom bort från den professionella fotbollsvärlden. För Faiq Jefri Bolkiah var lyckan en annan och 2016 skrev han, efter en ettårig sejour i Chelsea, på för Leicester City.

– Det var en viss uppståndelse och ett stort intresse när han kom. Det var en snackis bland pressen och supportrarna, delvis på grund av vem han är. Inom klubben försökte alla dock tona ner det, säger en källa inom klubben till Bleacher Report.

Att Leicester tonat ner talangens framfart är ingen överdrift.

Syns på lagfotot men spelar aldrig

När The Mirror försökte undersöka var yttern tagit vägen i november förra året hittade de inga matchnoteringar för utvecklingslaget sedan säsongen 2016/17. Flera ledare inom klubben vittnade också för tidningen att de knappt visste någonting om Faiq.

All Faiq Jefri Bolkiahs speltid verkar istället ha kommit som lagkapten för Bruneis landslag. Elaka röster har också börjat viska att 21-åringen finns med i Leicesters organisation tack vare klubbens asiatiska kopplingar genom thailändska ägarna King Power International Group.

På Leicester hemsida syns Faiq Jefri Bolkiah på U23-lagets lagbild för 2019 men en sökning på hans namn ger inga träffar sedan juli 2017. Enligt Soccerway har han inte heller spelat någon av lagets fem matcher den här säsongen.

Den enda riktiga intervjun som finns att hitta med Faiq är från 2017 när talangen för FourFourTwo berättade om sina föräldrars betydelse för hans fotbollskarriär.

– Jag har spelat fotboll så länge jag kan minnas och har alltid njutit av att gå ut på planen med bollen vid mina fötter. Mina föräldrar har också hela tiden stått bakom mig och hjälpt mig att jaga min dröm att bli en professionell fotbollsspelare. De har tränat mig hårt både psykiskt och fysiskt genom hela min barndom. De är mina förebilder.

Återstår att se om den drömmen fortfarande lever.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.