Politiskt stöd – fotbolls-VM närmare Sverige

Publicerad 2019-10-29

Resan mot en nordisk ansökan om att få arrangera fotbolls-VM 2027 för damer har tagit ett stort kliv framåt.

Under ett möte med Nordiska rådet fick förslaget positiv respons från politikerna.

– Att ha en förankring politiskt är helt avgörande för om vi ska kunna gå vidare eller inte, säger Göran Havik på Svenska fotbollförbundet.

I våras inledde de nordiska fotbollsförbunden en förstudie om en eventuell ansökan om VM 2027.

På tisdagen presenterade representanter från arbetsgruppen sina idéer under det Nordiska rådets årliga session i Stockholm.

Och det gick hem hos politikerna.

– De sade att det ska mynna ut i ett uttalande och att man ska formulera ett brev till samtliga nordiska länders samarbetsministrar om att man officiellt ska stötta det här projektet. Det var en milstolpe i arbetet i förstudien, säger Göran Havik, projektledare för internationella evenemang på Svenska fotbollförbundet.

"Knuff i ryggen"

TT: Hur viktigt är det politiska stödet?

– Väldigt viktigt. Att ha en förankring politiskt är helt avgörande för om vi ska kunna gå vidare eller inte. Skulle vi inte få politiskt stöd då är frågan död. Men det känns precis tvärt om, här kan vi nog få en knuff i ryggen framåt.

VM i Frankrike i somras blev en succé. Över en miljard såg mästerskapet på tv och damfotbollen tog ett jättekliv när det gäller genomslag. Det var något som de nordiska förbunden tryckte på under mötet med politikerna.

– Vi gav en beskrivning på hur damfotbollen det här året verkligen har exploderat i betydelse och intresse. Vi tog fram siffror från Frankrike både utifrån ett sportsligt perspektiv men också ur ett turistekonomiskt perspektiv.

TT: Hur mycket betyder VM i Frankrike?

– Väldigt, väldigt mycket. Det känns som att damfotbollen inte bara tog ett steg framåt utan älgkliv. Det här ligger så otroligt rätt i tiden – dels att vi samarbetar inom Norden, här är kvinnans ställning stark jämfört med många andra delar av världen och vi har varit pionjärer inom damfotbollen.

Svenska lanslaget tog VM-brons i somras. 2027 kan delar av mästerskapet avgöras i Sverige. Arkivbild.

Sex länder

Fortfarande är processen i en tidig fas. Först 2022 tror Havik att en officiell ansökningsprocess inleds.

Fram tills dess fortsätter arbetsgruppen med förstudien där man bland annat tittar på vilka städer i Sverige, Norge, Danmark, Färöarna, Island och Finland som kan tänka sig att satsa på ett VM.

– Nästa steg är att titta mer på detaljer, vilka krav vi kommer att behöva uppfylla. Vi kommer också att prata med Australien som söker VM 2023 och de har lovat att dela med sig av sina erfarenheter.

Det Göran Havik nämner som eventuell svårighet är att Internationella fotbollsförbundet, Fifa, skulle kunna tycka att det är för många länder.

– Men Fifa är uttryckligen positiva till gemensamma ansökningar. Men det är klart att om man uppfattar oss som sex olika länder så är det svårare än om man uppfattar oss som en enhet, det blir en nyckelfråga och här kommer vi ha jättestor hjälp av Nordiska rådet – att vi kan visa att det finns ett samarbete politiskt och kulturellt, säger Havik.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.