Magnus Pehrsson: ”Ångrar inte min reaktion”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Den verbala konfrontationen mellan Kalmar FF:s supportrar och Magnus Pehrsson, 43, var våldsam.

Nu berättar tränaren om händelsen:

– Jag ångrar inte min reaktion, någonstans går en gräns. Ingen ska behöva uppleva det hatet, säger Pehrsson till Sportbladet.

Bilderna och filmsekvenserna på sociala medier som visar efterspelet till Falkenbergs överraskande 3–2-seger borta mot Kalmar FF på Guldfågeln Arena är dramatiska.

Efter matchen gick Kalmar FF:s klubbledning med tränaren Magnus Pehrsson i spetsen ut för att prata med en större grupp Kalmarsupportrar vid ena kortsidan.

Den verbala konfrontationen blev våldsam och efter några minuter fick en ursinnig Magnus Pehrsson motas bort från planen.

– Jag har inte sett bilderna i efterhand. Jag vet vad som hände, säger Pehrsson.

Varför gick du dit?

– Vår klubbchef Mattias Rosenlund, ordförande Jonas Persson, Jesper Norberg (tillförordnad sportchef) och och jag fick information i omklädningsrummet från vår säkerhetsansvarige att en grupp supportrar fanns kvar och vägrade lämna arenan eller planerade storma planen om de inte fick prata med mig.

”Jag tog beslutet”

– Min inställning är att det väldigt sällan leder till något konstruktivt och att det var upp till föreningen att bestämma om vi skulle gå dit. Det var ingen uttrycklig order men jag fick en tydlig känsla att föreningen tyckte det och då sa jag ”Då gör vi det”. Jag tog beslutet, säger Magnus Pehrsson.

Vad hände när du kom fram?

– Det började med uppskattningsvis med en halvminut där det skriks 20–30 frågor kombinerat med idiotförklaringar, hur dålig jag är, att det är de som betalar min lön. Det är en ganska otrevlig situation där minst ett 50-tal högljudda män står och skriker ut sin frustration.

– Någon hyssjar de andra och det är relativt tyst en stund och ett kortare samtal. Vid ett tillfälle säger jag: ”Vilken var frågan?” och då blir det en ny våg med massivt skrikande med frågor och förklaringar hur dum i huvudet jag är. Jesper Norberg kliver in och säger att det inte går att diskutera på det här sättet.

– Då börjar det skrikas igen och framför allt från en supporter, som jag träffat på tidigare, mot mig. Då blir jag förbannad och jag skriker tillbaka mot honom och försvarar spelarna, att de har gjort sitt bästa.

”Står fortfarande för det”

Vilket var ditt tonläge?

– Jag skriker rejält för att kunna ge ett svar. Alla står och skriker och jag vrålar tillbaka, mest mot en person ”Det är sjukt hela det här. Idiot!”, ungefär.

Ångrar du det?

– Nej, jag står fortfarande för det. Hela fenomenet, att man som ansvarig ledare i en förening ska behöva ta så mycket hat och skit är helt fel. Någonstans går gränsen för vad man ska behöva tolerera, säger Pehrsson behärskat och fortsätter:

– Jag har lagt en väldigt stor del av mitt liv de senaste tio månaderna på Kalmar FF. Kan inte en grupp människor behandla mig och oss på ett bättre sätt så kan de fan bli behandlade på samma sätt tillbaka. Det blir stopp någonstans, oavsett hur professionell man än ska vara.

– Att tro att det ska kunna bli en konstruktiv dialog – det var något jag visste innan, att det skulle bli väldigt, väldigt svårt. Vår tanke var att visa respekt mot fansen och att vi inte skulle gömma oss. Det blev inte bra den här gången heller.

Familjen var på plats

På Guldfågeln Arena fanns Pehrssons fru och två barn under lördagskvällen och såg matchen och den efterföljande konfrontationen med fansen:

– Efter matchen och fram till nu har allt handlat om att ta hand om dom, säger han.

Borde ni inte bara ha gått i väg i stället när situationen blev så uppeldad?

– Ambitionen var att försöka prata med fansen.  Som jag sa, det går inte att agera professionellt när man utsätts för en sådan situation.

Joakim Persson, ordförande i Kalmar FF Supporterunionen, var under lördagskvällen starkt kritisk till Magnus Pehrsson och Jesper Norbergs våldsamma respons mot fansen.

– De får inte reagera så som de gör. Det är totalt uppåt väggarna. Bedrövligt beteende oavsett hur besvikna de är.

Kalmartränaren säger till Sportbladet:

– Jag hör vad han säger, men då tycker jag man främst får titta runt sig själv hur andra agerade innan man har synpunkter på hur vi reagerade.

Vill skydda spelarna

2013 lämnade Magnus Pehrsson uppdraget som tränare för Djurgården efter att han upplevt sig hotad av fansen i samtal per telefon och på plats på träningsanläggningen.

Hur är den här situationen i det perspektivet?

– Jag vill inte göra några jämförelser. Jag känner mig inte hotad, jag känner att jag i efterhand kan hantera situationen som uppstod med fansen på arenan. Det är bra.

Gick du ut för spelarnas skull?

– Det ingår för en ledare och tränare att alltid skydda spelarna så mycket man kan. Det var egentligen det enda konstruktiva svaret jag fick chansen att skrika fram – att fansen skulle ge sitt stöd till spelarna.

Hur påverkas din framtid i Kalmar FF av det här?

– Mitt fokus har varit på familjen sedan jag lämnade arenan. Vi har varit lediga och jag får ta tag i planeringen inför veckan som kommer under söndagskvällen. 

Du fullföljer säsongen och är även Kalmars tränare nästa säsong?

– Ja, det utgår jag från. I dagsläget finns det inget annat, säger Magnus Pehrsson.

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.