Uppvisning av Danmark mot Ryssland – direkt till åttondelsfinal

Uppdaterad 2021-06-22 | Publicerad 2021-06-21

KÖPENHAMN. Danmark har upplevt a l l t i det här EM-slutspelet.

En omskakande händelse med Christian Eriksen och nu 4–1-seger mot Ryssland som tog landslaget från noll poäng direkt till åttondelsfinal.

– Jag har aldrig någonsin varit med om något större, säger Mikkel Damsgaard i TV4.

Efter två spelade omgångar var Danmark laget med flest avslut i EM, 45 försök, före Italien med 37 men med noll danska poäng. Den danska effektiviteten har varit desto mer bristfällig inför EM:s mest entusiastiska publik.

Men det var bara full fart framåt som gällde mot Ryssland för seger, helst med flera mål, för att hålla slutspelshoppet vid liv – allt med 25 000 extatiska, galna supportrar i ryggen.

I inledningen mot Ryssland hade danskarna mycket boll men varken många avslut eller heta chanser.

I stället tvingades Kasper Schmeichel till en viktig benparad när Aleksander Golovin dribblade sig igenom efter 18 minuter.

Damsgaard frälste Parken

Den danska anstormningen vaknade till liv på nytt. Pierre-Emile Höjbjerg var mycket nära att pricka in första målet från distans, men i stället blev det Mikkel Damsgaard som frälste fotbollskatedralen Parken.

20-åringen fick tid på sig och curlade mycket vackert in 1–0 från strax utanför straffområdet (38).

– Han ser bollbanan, målvakten står stilla, han (Damsgaard) börjar bygga den bubblande känslan ganska snabbt, säger Lotta Schelin i TV4. Det är fantastiskt.

Det rødhvide laget öste på i andra halvlek och fick dessutom rysk hjälp efter en vansinnig bakåtpassning från Daler Kuzyaev och Yussuf Poulsen kunde rulla in 2–0 (59) i öppet mål.

Hade Parken haft taket på så hade det lyft.

Efter Artem Dzyubas 1–2-mål på straff (70) öppnades gravölen i Parken, men humöret gick i topp några minuter senare när Belgien gjorde 1–0 mot Finland och Danmark klättrade upp till andraplatsen i gruppen.

”Inget kan stoppa dem”

Vill man veta hur det är att bli lomhörd på fotboll är det garanterad leverans på det under de här galna EM-matcherna i den danska huvudstaden.

Trumhinnorna tänjdes först vid 3–1 (79) Andreas Christensen och sedan vid osannolika 4–1 (82) av Joakim Maehle. Ölregnet får man på köpet.

– Det här är danskarnas kväll. Det känns som inget kan stoppa dem, säger Kim Källström i TV4. Dom har stor chans att gå längre i EM-turneringen.

Efter slutsignalen samlades hela den danska truppen i en ring mitt ute på planen och omfamnade varandra innan man gick ärevarv runt innerplanen på Parken inför 25 000 sjungande roligans.

– Det måste vara otroligt emotionellt för danskarna. Än mer än ett vanligt avancemang, men tanke på vad som har hänt de senaste veckorna kring laget, säger Kim Källström.

I natt är det fest i Köpenhamn, ja, i hela Danmark.

– Senaste matchen var något av det största jag upplevt. Men i dag… det här slår det. Att höra alla fans, att hela Danmark löper amok när vi vinner, det är helt fantastiskt, säger Mikkel Damsgaard i TV4.