Blågult hyllar andras protester – men vill inte göra som Tyskland

Uppdaterad 2021-04-13 | Publicerad 2021-03-26

Blågult verkar inte intresserat av att gå i Norge eller Tysklands fotspår.

I stället hyllar man åter andra som med sina största fotbollsstjärnor markerar för mänskliga rättigheter hos VM-arrangören Qatar – nu senast Tyskland.

– Ett jättebra initiativ, säger Emil Forsberg.

Den globala fotbollsdebatten kring VM-arrangören Qatar fortsätter.

Under torsdagskvällen följde Tyskland i Norges fotspår och markerade tydligt vilken väg man menar att Gulfnationen ska slå in på.

Men varsin bokstav på tröjorna bildade den tyska startelvan orden ”Human rights” inför avspark i VM-kvalet mot Island.

Hyllar lagkamraten

En av tröjorna bars av Emil Forsbergs lagkamrat från RB Leipzig, Lukas Klostermann.

– Det är ett jättebra initiativ. Mänskliga rättigheter är en självklarhet, det är inte ens någon fråga. För mig är det en självklarhet att visa initiativ, säger Forsberg.

I rankingen, Mänskligt frihetsindex 2020, rankas Sverige på en delad nionde plats tillsammans med Tyskland. Qatar återfinns på plats 129 av de 162 granskade länderna.

Står inte Sverige vid sidlinjen och ser på just nu?

– Jag vet att förbundet har jobbat länge med den här frågan och varit nere och besökt Qatar. Jag vet att vi är på frågan och jobbar mot det. Det är det viktiga. 

– Jag hoppas att vi kan fortsätta på den vägen och gå på den linjen. Som jag sa, mänskliga rättigheter är en självklarhet, fortsätter Emil Forsberg.

Mikael Lustig fick frågan om landslagsspelarna diskuterat frågan efter att de norska och tyska landslagsspelarna så tydligt markerat i kampen för mänskliga rättigheter.

– Vi har så klart pratat om det. Vi har fått information från SvFF som varit där i fem års tid och drivit den frågan. Det är den linjen vi har valt, eller som Svenska Fotbollförbundet har valt. Vi backar det till 100 procent och är helt säkra på att vi står för rätt saker, säger Lustig.

Vill inte ta ”jättetydlig” ställning

Den engelska tidningen The Guardian rapporterade förra månaden att minst 6 500 gästarbetare, troligen fler, från främst Asien dött sedan 2011 under byggena av arenorna och infrastrukturen.

Förbundskaptenen Janne Andersson menade i onsdags att landslaget inte ensamt bär ansvar att markera mot Qatar.

– Vi har diplomatiska förbindelser med Qatar, vi har massvis med svenska företag som tjänar pengar på Qatar – att vi då ska sitta här och ta jättetydligt ställning i någon riktning… Vi kan ta ställning och säga att det är förkastligt, men vi kan inte stå för hela moralen själva. Då får många andra se sig i spegeln också, på betydligt högre nivå, sa förbundskaptenen.

Fotnot: The Human Freedom Index 2020 är gjord av amerikanska Cato Institute och kanadensiska Fraser Institute.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.