Mejla

Robert Laul

Laul: Lyssna på den åtalade Elfsborgsspelaren

Den före detta Elfsborgsspelaren på plats i Malmö tingsrätt.
Den före detta Elfsborgsspelaren på plats i Malmö tingsrätt.

FOTBOLL

MALMÖ. Om spelmissbruk vore enkelt att upptäcka och hantera, hade problemet inte varit så stort och svårt.

Den pågående spelfuskrättegången i Malmö tingsrätt erbjuder viktiga insikter och lärdomar.

Lyssnar ni, svensk fotboll? Är ni beredda att hantera alla spelberoenden, även ert eget?

Idag ska den före detta Elfsborgsspelaren höras i rätten, men redan igår avslöjade hans advokat Frank Thorstensson vad det kommer handla om:

– Det är nog ingen hemlighet att han har haft ett stort spelmissbruk. Mycket av hans pengar har gått till det.

Till syende og sidst är det därför vi är samlade i Malmö tingsrätt den här veckan och nästa: på grund av ett tillstånd klassat som en sjukdom.

Det friar inte någon juridiskt, men erbjuder en förklaring och en lärdom.

Enorm problematik

Det är mycket på grund av spelberoende den här härvan har uppstått. Svensk fotboll behöver förstå och hantera den enorma problematik (vågar jag nog påstå) som frodas i omklädningsrum och på bussresor till bortamatcher.

Men elitklubbarna sitter fast i en rävsax som de själva placerat ut. De har gjort sig beroende av spelbolagens pengar, samtidigt som deras spelare i högre utsträckning än övriga befolkningen (enligt forskning) blir beroende av spelobjekten som saluförs.

Först när fotbollen bryter sig loss ur det ena beroendet kan de med full trovärdighet angripa det andra.

Elfsborgs klubbdirektör Stefan Andreasson och manager Jimmy Thelin vet det mesta om fotboll. Men vad vet de om spelmissbruk? Att låta det gå så här långt är ett misslyckande för Elfsborg och alla ledare nära A-laget. Var fanns hjälpen till spelaren? Eller var det viktigare att han bidrog till tre poäng?

Spelat på basket och tennis

Den före detta Elfsborgsspelaren nekar till brott och hävdar via sin advokat att han själv aldrig satsat på fotboll, bara basket och tennis. Det är en klen tröst med tanke på fotbollshärvan han nu befinner sig i, där de tre medåtalade bakåt i tiden alla har representerat en och samma nu konkursade fotbollsklubb som också varit föremål för matchfixningsmisstankar samt uteslutits ur seriesystemet av Svenska Fotbollförbundet.

En härva som å ena sidan förefaller vara ett mål med klart och tydligt bevisläge. En lång rad transaktioner i nära anslutning till ett antal bett på spelobjekt där de fyra åtalade varit aktiva på olika sätt. Däribland kombinationsspel med division tre-matcher och den före detta Elfsborgsspelarens gula kort i allsvenskan sommaren 2019.

Å andra sidan förnekar samtliga åtalade brott.

– Jag hade full koll på läget. Det var ett dåligt lag. Ett sätt att tjäna pengar på säkra bett, förklarade en av de misstänkta, en 31-årig gambler, gällande varför det satsats så mycket på förluster för just detta division tre-lag där en medåtalad var målvakt.

Motstridiga uppgifter

De sex transaktionerna handlade inte om ersättning för insläppta mål i sex matcher, menade 31-åringen, utan var sex helt vanliga lån. Men 31-åringen kunde inte förklara varför det swishats summor ena vägen, sedan betalats tillbaka i kontanter ett par månader senare.

– Allt finns på SMS, men jag har bara hittat ett. Jag kan inte få fram de andra, sa 31-åringen apropå på att han och hans advokat inkom med ny bevisning kort inpå rättegångsstarten som påstås visa att det handlade om just lån.

Dessutom lämnades helt olika uppgifter kring ”lånen”: en stund senare hävdade nämligen den 34-årige målvakten att han inte alls hade betalat tillbaka pengarna.

Vem av er ska vi tro på? undrade åklagaren, men fick bara två motstridiga versioner till svar.

Kammaråklagare Staffan Edlund försökte förgäves få en förklaring varför det skett sex transaktioner i anslutning till sex divison tre-matcher?

”Kan jag inte förklara”

Är det tillfälligheter eller finns det någon koppling till dina matcher?

– Nä, som sagt, jag har bett om ett lån. Jag kan inte inte påverka när jag får det, sa målvakten.

Har du någon förklaring till varför det alltid kommer strax efter det har spelats match? Det finns inga andra överföringar under året förutom de här sex?

– Nä, jag kan ju inte påverka när de kommer.

Du har ingen förklaring till varför de dyker upp just efter dina matcher?

– Som sagt, det kan inte jag förklara, sa målvakten.

Det är den fjärde matchfixningsrättegången jag bevakar och vid det här laget är en hel del ansikten bekanta.

Tipsar om rockklassiker

Kammaråklagare Edlund hade tagit Johan Lindmark till sin hjälp under förhören, stjärnåklagaren som levererat fällande dom vid sina tre tidigare matchfixningsrättegångar: Värnamo-fallet, Kristianstads-härvan och Dickson Etuhu-historien, samtliga avgjorda sent i andra halvlek (i hovrätten efter friande dom i första instans).

På plats var också Jens Littorin, DN-murveln som skrivit mer än någon annan om matchfixningen och dess konsekvenser.

Även den strävsamme kriminalkommissarien Fredrik Gårdare var där, känd bland annat för att tipsa om rockklassiker på sociala medier framåt lördagskvällarna.

Efteråt frågade jag Gårdare hur han ser på det här ärendet ur perspektivet spelmissbruk.

– Idrotten har inte varit förberedda på problemets djup och allvar. Kriminella nätverk utnyttjar direkt ett sådant offer. Vi ser det inte bara i den här utredningen utan i andra utredningar också: spelare, domare, tränare och ledare som befinner sig i en mycket svår livssituation av olika slag, ofta spelberoende, blir uppvaktade på ett sofistikerat sätt, men sedan har man fått in de i en fälla.

– Även om det är fyra åtalade i dag är ju frågan: är alla aktiva gärningsmän eller har vi till och med brottsoffer bland de åtalade? säger Fredrik Gårdare.

Kriminalkommissariens fundering kan passas vidare direkt till svensk fotboll: det är deras ansvar att försöka förebygga att det här händer igen och igen och igen. Går det ihop med att samtidigt teckna allt mer lukrativa avtal med spelbolagen?

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Av: 

Robert Laul

Publisert:

LÄS VIDARE

Före detta Elfsborgsspelaren nekade i rätten

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Matchfixning

Fotboll

Allsvenskan i fotboll