Zlatan hedras med staty vid Friends

Av: Johanna Frändén, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Ibra: ”Den arenan borde de döpa om till mitt namn också”

Zlatan Ibrahimovic har spelat sin sista landskamp på Friends Arena, men hans minne kommer att leva kvar i mer än en bemärkelse.

Redan nu pågår arbetet med den staty av Malmö-sonen som kommer att placeras utanför nationalarenan.

– Det känns otroligt stort. Jag kommer att gå bort en dag, men statyn kommer att vara där för evigt, säger Ibrahimovic till Sportbladet.

Det är snart ett år sedan ledningen för Svenska Fotbollförbundet började planera ett förevigande av Sveriges mest framgångsrike fotbollsspelare genom tiderna. Men det var inte helt klart vilken form det skulle ta sig.

– Runt om i världen finns ju olika varianter; hall of fame, museer, läktare eller gator uppkallade efter idrottsmän, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Men valet föll till slut på en staty och utförandet på skulptören Peter Linde.

– När jag fick höra det… Ofta får man en staty när man går bort, men jag får en staty och jag är fortfarande vid liv. Det känns otroligt stort. Jag kommer att gå bort en dag, men statyn kommer att vara där för evigt, om inte någon snor med sig den. Men det kommer att vara svårt eftersom den är fyra gånger så stor som jag, eller i alla fall mycket större! säger Zlatan själv om projektet.

”Borde ändra namnet till Zlatan”

– Den arenan borde de döpa om till mitt namn också. Med tanke på allt jag dragit in, med tanke på att det är tack vare mig den arenan lever så borde de ändra namnet till Zlatan. Och då skojar jag inte, jag menar allvar. Jag tror att jag leder skytteligan där (på Friends) trots de klubbar som spelar där. Jag har inte kollat upp det, men det skulle inte förvåna mig, fortsätter Ibrahimovic.

I början av året började arbetet och i största hemlighet har han besökt skulptören Peter Lindes ateljé utanför Stockholm tre gånger för att vara en del i processen. Zlatan audienser har skett sena kvällar och i bilar som körts in på Lindes tomt bakvägen för att skydda hemligheten.

– Han första instruktion var ”överdriv, överdriv, överdriv”, säger Peter Linde.

Statyn, som kommer att placeras ”någonstans utanför nationalarenan”, beräknas vara klar om ungefär ett år och blir 2,70 meter hög och i guldskimrande brons. Den kommer att föreställa Zlatan endast iklädd ett par shorts vandrandes över en jordglob.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.