Kjartansson: "Det har varit svårt för mig"

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Talar ut om att ratas från Islands EM-succé

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Kjartansson kramas om av lagkamrater.

I kväll hyllas det isländska landslaget i Reykjavik efter EM-succén i Frankrike.

Ett par timmar tidigare sänkte Malmö FF:s Vidar Kjartansson Århus i en träningsmatch på Swedbank stadion.

– Det har varit svårt för mig att följa EM, säger den ratade islänningen till Sportbladet.

Vidar Örn Kjartansson hade en tuff start på allsvenskan. Malmö FF:s nyförvärv hittade inte målet förrän i den sjunde omgången och när Lars Lagerbäck i maj presenterade den isländska EM-truppen fanns inte spelaren med.

Ett tungt besked för Kjartansson som har gjort nio landskamper och varit en del av det landslag som kvalade in till mästerskapet i Frankrike.

– Det var tråkigt att jag inte blev uttagen, men jag får helt enkelt jobba hårdare och bara köra på, säger Kjartansson.

Blandade känslor

Han medger att han har haft blandade känslor när han från tv:n sett Islands lyckade första mästerskap med bland annat kryss mot Portugal och vinster mot Österrike och England.

– Det har varit svårt. Särskilt med tanke på att de har spelat så bra, man vill ju vara en del av det. Det hade varit annorlunda om det inte gått lika bra, då hade det varit lättare att acceptera. Men när de spelar så bra och går långt i turneringen så är det tufft att sitta i soffan och titta i stället för att vara på planen.

Samtidigt poängterar Kjartansson:

– Men jag är ju verkligen glad för killarnas skull.

Sänkte Århus

Efter den tuffa starten har anfallaren kommit i gång i allsvenskan och är med åtta fullträffar delad tvåa i skytteligan.

I dagens träningsmatch mot Århus visade han att han konserverat målformen. Malmö vann med 2–0 efter två mål av islänningen.

Anfallaren inledde dock tveksamt och brände inte mindre än tre jättelägen i första halvlek.

– Det var nära några gånger men inte tillräckligt bra avslut. Sånt kan hända vem som helst, säger Kjartansson som i stället fick det att lossna i andra.

1–0 slog han in med en hård högerslägga från dålig vinkel i den 58:e minuten.

Och bara sex minuter senare small det igen. Efter ett fint samarbete mellan Magnus Wolff Eikrem och Pa Konate på vänsterkanten fick Kjartansson bollen i straffområdet och satte bara bredsidan till för att styra in bollen intill den bortre stolproten.

– Det var skönt att komma tillbaka starkt i andra efter att ha haft några missar i första, konstaterar islänningen.

Tränaren Allan Kuhn fick se sitt lag få en bra genomkörare mot det danska laget – men också några otrevliga besked.

Tre skador i MFF

I första halvlek gick Jon Inge Berget av med smärtor.

– Han fick ont i ländryggen när han hoppade upp och landade illa. Han kommer vara stel och öm där imorgon men det där brukar lägga sig med ett par dagars vila och behandling. Så jag är inte jätteorolig och tror att han är tillbaka om några dagar, MFF:s naprapat Wilton Registre till klubbens hemsida.

Och redan innan avspark ströks EM-spelaren Oscar Lewicki från startelvan på grund av känningar i ljumsken. Klubben meddelar dock att skadan inte ska vara allvarlig utan att det handlade om en ren säkerhetsåtgärd.

– Med tanke på den fysiska belastning som han har haft med EM, så tog vi snabbt beslutet att han inte spelar.

Ersättaren fick byta

Ersatte gjorde Enoch Kofi Adu men inte heller han kunde fullfölja matchen. Ghananen tvingades utgå redan i halvtid efter att ha fått en stämpling i första halvlek.

– Han har fått smällar till och från på ankeln och han fick en i dag igen på samma ställe. Det är mer smärta och ömhet, ingen stukning. Det var också mer en säkerhetsåtgärd och jag tror att han kan träna i slutet av veckan, säger Registre.

Malmö spelar sin nästa allsvenska match på måndag om en vecka hemma mot Örebro.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.