– De är inga toppspelare

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Banda sågar Halmstads spanjorer: ”Kan inte lyfta en allsvensk klubb”

1 av 4 | Foto: INTE IMPONERAD Djurgårdens tränare Carlos Banda tycker att Halmstads spanska nyförvärv inte är något att hänga i granen.

Många har spekulerat i hur bra Halmstads spanjorer är.

En säger sig har gjort grundlig efterforskning – och kallar dem nu allihop för ”superettanspelare”.

– De är inga spelare som kan lyfta en allsvensk klubb, säger Djurgårdens tränare Carlos Banda.

Satsningen är unik för allsvenskan. Halmstad ville till i år förändra spelet i grunden, så de värvade tränaren Pep Clotet Ruiz från Malmö och fyllde på med målvakten Nauzet och mittfältaren Iván Díaz Ruiz.

I bara farten lånade de in trion Javi H, Zamora och Rául från Real Madrid.

”Har gjort research”

Initiativet väckte Djurgårdstränaren Carlos Bandas nyfikenhet. I stället för de vanliga analyserna tog han hjälp av bekanta inom den spanska fotbollen för att få en djupare bild.

Den är inte smickrande.

– Jag tycker det är spännande att vidga vyerna, men är förvånad att det var en klubb som Halmstad som gör det. De har inte den internationella dragningskraften. Men jag har gjort research på spelarna: det är inga dåliga spelare, men de är inga spelare som kan lyfta en allsvensk klubb.

Hur har du efterforskat?

– Jag har mycket känningar i Spanien och känner folk som jobbar i klubbar där – Ateltico, Valencia och så vidare – som jag har frågat om de här spelarna. De är vanliga superettanspelare som kommer hit och ska lyfta Halmstad. De kan få till det så där, men det är inga toppspelare från La Liga som kommer hit.

Är det du, förutom de i Halmstad, som har bäst koll på dem?

– Kanske. De lirar i deras farmarlag Castilla och alla har inte varit helt ordinarie där heller. Jag höjer ögonbrynet litegrann, det måste finnas ett skäl till varför man lånar ut sådana spelare. Varför man inte lånar ut dem i Spanien. Är det så att det inte finns någon annan spansk klubb som är intresserad av att låna dem?

”Zamora meriterad”

Vem är bäst av dem?

– Ingen aning, men jag tror att forwarden (Zamora) som är mest meriterad har någon U-landskamp i bagaget, men det var några år sedan. Det behöver inte betyda någonting heller.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.