Herrlandslaget i fotboll

”Det ger lite dålig smak i munnen”

Av: 

Malin Wahlberg

Michael Wagner

FOTBOLL

BÅSTAD. Fifa delar ut 70 000 kronor varje dag till klubbar som har en spelare med till VM – på herrsidan alltså. 

På damsidan är summan fortfarande noll vilket väcker reaktioner hos herrlandslaget. 

– Det ger lite dålig smak när man får höra det, säger Albin Ekdal. 

Under VM i Brasilien fick herrklubbarna runt 20 000 kronor per dag för varje spelare som deltar i VM. Nu har den siffran ökat till 70 000 kronor per dag och spelare. Men på damsidan är summan fortfarande noll. 

”Jag vill fråga Fifa, Uefa och alla som tar beslut i fotbollsvärlden: Vill ni ens att kvinnliga fotbollsspelare ska finnas?” skrev Caroline Seger på Instagram.

Även de svenska herrspelarna är kritiska mot Fifas värdering. 

– Jag fick reda på i dag att de får 70 000, det låter väldigt mycket per dag. Och att damklubbarna ska få noll låter väldigt orättvist så klart. Vad vi kan göra vet jag inte men att Fifa har bestämt så låter inte rätt. Det ger lite dålig smak när man får höra det. Kan vi göra något för att förändra det hade jag gärna gjort det, men det är svårt att rå på Fifa-pamparna, säger Albin Ekdal.

Kan avstå pengar

Marcus Berg håller med.

– Jag kan förstå deras frustration. Jag tycker det är lite konstigt att det är så stora skillnader. Det är en fråga för Fifa. Det är hur de tänker kring intäkter från tv och reklam, de har säkert sina anledningar, men det är tråkigt att det är så för damfotbollen.

LÄS OCKSÅ

EXKLUSIVT: Niva möter Janne Anderssons familj: ”Vi är nog lite störda”

Vad kan ni spelare göra?

– Det är svårt för oss. Det är de på de högsta posterna som tar alla beslut, det handlar väl om vad de får in också. Frågan är hur de ska kunna fördela det så alla blir nöjda.

Kan du tänka dig att avstå pengar till förmån för damfotbollen?

– Ja, om de tar ett sådant beslut är jag inte den som gnäller. Samtidigt är det krasst vad vi kontra dem drar in i publik och allting. Det är där den stora frågan är: hur man ska kunna lyfta damfotbollen där och dra in mer pengar.

Berg fortsätter:

– Samtidigt unnar jag dem allt för de lägger ner samma jobb som vi och tjänar mindre. Det är klart det är synd. Jag har själv en dotter som kanske kommer hålla på med någon sport. Det är klart att man vill att hon ska ha samma förutsättning som oss.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Herrlandslaget i fotboll

LÄS VIDARE

Stora skillnaden: ”För jävligt, lever i 2018”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Albin Ekdal

Caroline Seger

Fotbolls-VM