Regerande FA-cupmästaren, Arsenal, är redan utslaget.

Nottingham Forest besegrade Premier League-klubben med 4–2.

– Det var inte tillräckligt bra, säger tränaren Arséne Wenger till BBC.

Arsenal FC

Det såg på förhand ut som att Arsenal fick en tacksam lott i FA-cupen.

Premier League-lagen undveks, i stället stod Nottingham Forest från Championship för motståndet. Arsene Wenger var placerad uppe på läktaren på grund av avstängningen som tränaren tilldelades efter ett ordbråk med en domare i ligaspelet.

I dag hade nog Arsenal behövt fransmannen längs sidlinjen.

– Det var både oerhört frustrerande och olyckligt. Dessutom blev det ännu värre att se laget förlora, säger Wenger.

– Vi mötte ett väldigt bra Forest som var både skärpta och fokuserade. Duellerna blev avgörande. Överlag var insatsen inte tillräckligt bra.

Nottingham tog ledningen efter omkring 20 spelade minuter då Eric Lichaj sprang smart på en frispark och nickade in 1–0 bakom målvakten David Ospina. När Arsenal kvitterade snabbt genom Per Mertesacker trodde nog en del att bortalaget ändå skulle greja det.

18-åring ökade på ledningen

Men icke. Med ett riktigt klassavslut sköt Lichaj in 2–1 strax innan halvtid. I den andra halvleken kom ännu en kalldusch efter att Rob Holding gått för tufft in i en närkamp i straffområdet, enligt domaren Jonathan Moss. 18-årige Ben Berenton slog säkert in 3–1 från straffpunkten.

Lichaj avslöjar efter mötet att han gärna hade velat lägga den i stället.

– Min fru har sagt att jag får en hund om jag gör hattrick någon gång under året så jag försökte ta straffen, säger han till BT Sports och skrattar.

Arsenal fick in en reducering med tio minuter kvar sedan Nottingham-försvaret samt målvakten Jordan Smith gått bort sig helt. Danny Welbeck rullade enkelt in 2–3.

Upprört i Arsenal

Dramatiken slutade inte där. Mathieu Debuchy kastade sig fram och glidtacklade en frispringande Armand Traore kort senare. Moss pekade ännu en gång på straffpunkten och denna gången klev Kieran Dowell fram. Bollen gick in bakom Ospina, men Arsenal-spelarna ville få det till att Dowell, som halkade vid skottögonblicket, använde båda fötterna. Efter ett avbrott godkände Moss målet i alla fall men reprisbilderna visar att straffen nog lika gärna hade kunnat dömts bort.

– Jag såg inte vad som hände. Jag har sagt tillräckligt (om domare), jag behöver inte säga mer, säger Arsene Wenger.

4–2 blev resultatet, trots friläge för Arsenal i slutminuterna. Det är första gången någonsin som Wenger åker ut redan i den tredje omgången av FA-cupen.

Tottenham vidare

Lokalrivalen Tottenham hade däremot inga problem hemma mot klassiska Wimbledon. Men det satt långt inne – det dröjde ända till den 63:e minuten innan Harry Kane spräckte nollan. Två minuter senare utökade anfallaren på egen hand till 2–0.

Försvararen Jan Vertonghen faställde därefter slutresultatet till 3–0.