Sverige föll tungt mot Frankrike på Friends

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Robin Olsen fick kritik efter Kylian Mbappé mål som sänkte Sverige i Nations League. 

Men lagkamraterna försvarar målvakten. 

– Vi kan absolut inte hänga Robin, det är absolut inte hans fel, säger Pontus Jansson. 

Sverige hade första halvleks bästa chans i Nations League-matchen hemma mot Frankrike.

Den kom när Marcus Berg i den 38:e minuten sprang sig fri i djupled på en fin boll av Victor Lindelöf och skickligt fick med sig bollen i närkamp mot Raphaël Varane. Men den franske målvakten Hugo Lloris kom ut perfekt och avvärjde när Berg fick kämpa för att hinna först på bollen och bara lyckades tåa till bollen.

Men det var Frankrike som tog ledningen trots att man egentligen inte hade en riktig målchans före paus. Men i den 41:a minuten utmanade världsstjärnan Kylian Mbappé Mikael Lustig ute till vänster och med en dos skicklighet och lite tur med en boll som studsade på både Lustig och Kristoffer Olsson tog sig 22-åringen fram nere vid kortlinjen och såg en minimal lucka vinkel mellan Robin Olsen och stolpen. Mbappé placerade då in 1–0 ur minimal vinkel.

”En besvikelse”

– Det är inte Robin Olsens bästa ingripande, kan man lugnt säga, sa C Mores expert Kim Källström i pausen.

– Robin ska ha den närmaste stolpen, sa bisittaren Hanna Marklund.

Robin Olsen tyckte själv att det var en boll han kunde ha räddat.

– Första känslan är väl att jag ska ha den. Sen är det en bra spelare men i den situationen hade han också tur och får med sig bollen. Det blir svårt, han kommer nära och har egentligen flera möjligheter, att spela bollen eller avsluta direkt som han gjorde. Det är en besvikelse, säger han i C More.

Lagkamraten Pontus Jansson håller dock inte med. 

– Det är lätt att dela ut kritik i dagens samhälle. Robin är en fantastisk spelare, målet är väldigt slumpartat. Mbappé är själv med nästan 4-5 spelare och den studsar hand väg 3-4 gånger och går precis vid Robins första stolpe. Jag är nära och blocka den så det är många saker som studsar hans väg, säger han och fortsätter: 

– Men vi kan absolut inte hänga Robin, det är absolut inte hans fel. Han var antagligen lika chockade som vi andra 5-6 runt Mbappé. Det går snabbt och normalt sett blir det där inte mål. 

Kulusevski kom in

Andra halvlek, där vi fick se fotbolls-Sveriges nye älskling Dejan Kulusevski bytas in mot Sebastian Larsson i den 70:e minuten, blev tämligen händelselös utan några riktigt vassa chanser åt något håll fram till den allra sista sekunden. Men Kulusevski bjöd på några fina aktioner, som ett litet läckert instick.

Det hjälpte inte att Janne Andersson gjorde ytterligare två offensiva byten i slutet: John Guidetti för Robin Quaison och Ken Sema för Pierre Bengtsson.

Närmast kom Emil Forsberg i den 89:e minuten när han fick skottläge 20 meter från mål rakt framifrån. Men skottet gick rakt på Lloris som kunde boxa bort.

I den 94:e minuten fick Frankrike en billig straff sedan Anthony Martial fallit lätt med klubbkamraten från Manchester United, Victor Lindelöf, i hälarna. Men Griezmann drog straffen över.

En ganska trist tillställning slutade 1–0 till Frankrike.

– Målet de gör är ett flytmål. Det är retligt att de får det målet. Tittar man på vårt anfallsspel så skapar vi några bra chanser. Jag skulle nästan säga att vi borde vunnit matchen, men nu förlorar vi med 1-0, säger förbundskapten Janne Andersson som inte ville kritisera målvaktsingripandet.

– Jag får titta på det. Jag har inte sett målet på det sättet. Jag såg bara den här touchen.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.