Klubbledaren: ”Det förekom hot”

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Bland svenska fotbollsaffärer som just nu utreds av polisen och Skatteverket blir mönstret särskilt tydligt i en av dem.

Sportbladet kan beskriva affären i detalj.

– Det förekom hot, säger en klubbledare som vill vara anonym.

Budet från en välkänd förening i en stor internationell liga gjorde klubbledaren förvånad när det dök upp härom året. Ett lag i den ligan som var intresserade av den spelaren? Inga allsvenska toppklubbar hade varit intresserade honom, tänkte klubbledaren.

Nästa underlighet inträffade när betalningen skulle ske.

– Inledningsvis fick vi inte betalt. Först när vi förklarade att vi tänkte lämna över ärendet till Fifa kom pengarna in, säger klubbledaren.

– Det var ganska okej betalt, tycker han fortfarande.

Därmed lades affären med de många turerna till handlingarna.

Trodde klubbledaren.

Ett år senare blev han kontaktad av polisen som undrade vilka som hade varit med i affären. Polisen reagerade på att när affären signerades så ska en kriminellt belastad person ha medverkat.

Personen ifråga var ingen som den svenska klubben haft kontakt med. De hade istället hjälp av en svensk agent. Den svenske agenten agerade utifrån att han tagit fram köpande klubb. Agentarvodet var en procentsats av övergångssumman.

Priset måste ner

Ytterligare en märklig omständighet inträffade strax innan affären gjordes helt klar. Köpande klubb hörde av sig och ville pressa ner prislappen med cirka en halv miljon kronor.

– Jag blev förbannad och sa att då blir det ingen affär. Sedan slängde jag på luren, berättar klubbledaren.

Vad som då hände var att klubbledaren blev uppringd av den svenske agenten som också tyckte att priset måste ner.

– Jag förklarade att vi hade det ekonomiskt tufft, att vi varit överens och att vi måste ha de här beloppen.

– Då blev det jävligt hårda ord tillbaka, minns klubbledaren.

”Det var hot”

Var det hot?

– Ja, det var hot som kom innan det var färdigt. Ordvalen som användes gjorde att jag upplevde det som ett hot.

Klubbledaren gick vidare till styrelsen som sa att vi ”kör på affären ändå”.

– Styrelsen tyckte inte att vi skulle hålla på med de här idioterna mer. De tyckte inte jag skulle behöva lägga ner tid på det, säger klubbledaren och fortsätter:

– Så vi backade och genomförde affären, men den var förändrad mot det vi varit överens med klubben om. Vi gick med på hoten. Om det mönstret funnits tidigare så stämmer det med den här affären.

Den konkreta förändring som gjordes i avtalet var att klubben fick acceptera en mindre övergångssumma i utbyte mot en eventuell, framtida bonus för spelade matcher.

”Förstod vi redan då”

– Men det förstod jag ju redan då att det kommer aldrig bli av och där fick vi rätt. Han kom aldrig upp i de matcherna och några sådana pengar kom aldrig. Trots att både klubben och agenten påstod det under förhandlingen, säger klubbledaren och skrattar till åt minnet.

Historien slutar inte där.

För när klubben väl hade fått betalt, och skulle betala agenten hans arvode, instruerades klubbledaren att skicka pengarna till två olika företag: agentens eget och ett helt annat bolag i samma land.

Varför vet klubbledaren ännu i dag inte.

– Det var på uppdrag från agenten som vi betalade dit, säger klubbledaren.

”På uppdrag från agenten”

Fick du någon förklaring?

– Det var nog utifrån att han hade varit delaktig i affären. Då tyckte agenten att vi kunde betala honom direkt i stället för att vi skulle betala agenten och agenten skulle betala honom.

Vad hade den här personen gjort då?

– Ingen aning, säger klubbledaren.

Uppgiften återfinns också i polisens utredningsmaterial som Sportbladet tagit del av. Enligt det går en betalning från klubben till en person och ett företag som inte har någon formell roll i affären.

Personen är en före detta fotbollsspelare med förflutet i allsvenskan, men vad denna person gör idag eller hans roll har Sportbladet inte kunnat reda ut.

Inte heller polisen vet exakt.

– Han ingår i ett nätverk med grovt kriminella som gör stora pengar på dessa affärer även om det inte går att sätta tummen på vad hans roll är, säger en polis involverad i utredningen.

I efterhand har klubbledaren ofta funderat på vad det var för något han egentligen var med om då för några år sedan.

– Jag har många gånger tänkt: ”Vad har vi varit involverade i för affär?”. Jag har ju varit med länge nu, och tyvärr finns det kriminella nätverk som är inne i den här branschen idag. Jag fick klart för mig att det är bra mycket enklare för de här herrarna att vara med att sälja människor. Det är inte speciellt bestraffat jämfört med att sälja ett kilo heroin som leder till fängelse i x antal år, säger klubbledaren.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.