43 fotbollsspelare misstänks för matchfixning

Publicerad 2016-12-13

Dagens Nyheter och SVT:s Uppdrag granskning har tagit del av hemliga dokument.

Utdragen visar att 43 fotbollsspelare kan ha varit inblandade i uppgjorda matcher.

Åtta matcher i superettan 2015 kan ha varit riggade.

Sportradar är ett schweiziskt företag där den huvudsakliga verksamheten är att förse spelbolag med information så att bolagen kan sätta rätt odds. Men Sportradar arbetar också för Uefa, de hjälper till att försöka avslöja uppgjorda matcher, så kallad matchfixning.

Med hjälp av matchrapportörer och dataprogram sammanställer de listor över matcher som ha hög sannolikhetsgrad att vara uppgjorda. Det sker enligt en femgradig skala och under 2015 uppgavs superettan ha ”mycket hög risk”.

En lista med 43 misstänkta spelare

Sportradars säkerhetssystem hittade 518 matcher det här året med hög risk att vara uppgjorda. Åtta av de matcherna spelades i superettan.

En lista från Uefa med rubriken ”Players of interest” – med svenska och utländska namn – innehåller 43 namn. Dagens Nyheter och Uppdrag granskning har tagit del av den Uefalistan.

25 av spelarna har förekommit i tre eller fler misstänkta matcher. Övriga 18 har medverkat i en eller två matcher.

Svenska fotbollförbundet har haft tillgång till listan från Uefa.

– Vi har ju ett nära och tätt samarbete med Uefa kring matchfixing-problematiken och vi får ju all den information som Uefa har, säger Anders Hübinette, förbundsjurist hos SvFF.

– Vi använder den för att göra riskbedömningar, bevakning av matcher och så vidare, för att försöka följa upp och se på vilket sätt vi kan förebygga och utreda misstänkt manipulation och matchfixning.

Byter klubb ofta

Spelaren som toppar den svenska listan har spelat nio misstänkta matcher och bytt klubb flera gånger. Ett mönster som gäller många spelare på listan. Frekvent klubbyte är en varningssignal.

Dokumentet innehåller inte bara namn, utan också detaljer kring misstankarna. Att en spelare till exempel har uppträtt misstänkt i samband med en straffspark.

Dagens Nyheter och Uppdrag granskning har varit i kontakt med svenska och utländska matchfixningsutredare. De bedömer att Sportradars system för att upptäcka uppgjorda matcher är tillförlitligt, men poängterar samtidigt att bara för att en spelare står med på listan behöver den spelaren inte vara skyldig till något brott.