Ratades av BP – nu ska Almebäck ta revansch

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

”Ska visa vad jag går för”

ÖREBRO. Först luftrörsbesvär – sen ratad av BP och allsvenska karriären var i fara.

Då hittade ”Iron Mike” sin medicin.

Och sin plats i Örebros försvar.

– Det har hänt mycket i vår. Succé är väl inte fel ord, säger Michael Almebäck, 21.

Foto: Michael Almebäck gör succé i Örebro. I dag väntar BP på hemmaplan.

I vintras var han däremot nere i skiten – som han själv uttrycker det. Klubblös och inte önskvärd i Brommapojkarna efter två års luftrörsbesvär och nästan ingen speltid alls.

–Det kändes som att ingen ville hjälpa mig och ta tag i problemet. Klubben verkade bara tro att det skulle försvinna på sikt.

Men sent i höstas tog Michael Almebäck kontakt med en läkare som skrev ut en astmamedicin som gav total effekt. Och i februari blev han utlånad till Örebro SK som han nyligen tecknade ett 2,5 årskontrakt med.

– Jag visste att Örebro hade lite bekymmer med skador på försvarare och såg en chans att slå mig in i laget och lyckas här. En jäkla chans med tanke på att jag som bäst hade hoppats på en division 1-klubb i Stockholmsområdet.

Visst är det rätt att använda ordet succé när man summerar Michael Almebäcks vår i Örebro. Eller smeknamnet ”Iron Mike” som John Alvbåge skriver på sin blogg om Örebros tuffing. Den snabba och fysiska mittbacken har en stor del i att ÖSK bara släppt in sex mål hittills i år och ÖSK-tränaren Sixten Boström ser en framtida A-landslagsman.

Almebäck själv är ganska säker på att Örebros försvarslinje håller tätt bakåt i kvällens match mot Brommapojkarna.

– Det ska bli roligt att knäppa BP på näsan och visa vad jag egentligen går för. Det fick jag aldrig möjlighet att göra där. Men trots det som har varit har jag inget ont öga till klubben.

Skapade rubriker

Sist Örebro mötte ett 08-lag på Behrn Arena armbågade Hammarbys Charlie Davies Michael Almebäck blodig. Citatmaskinen Almebäck skapade rubriker när han tyckte att Davies skulle få fyra-fem matchers avstängning – hammarbyaren fick till slut fem.

– Känns rimligt. Jag har hört i intervjuer där Davies säger att det inte var avsiktligt. Men där har vi delade uppfattningar, jag vet att det var avsiktligt. Och det gjorde jävligt ont kan jag säga.

Men Almebäck vill helst släppa det där och föredrar att prata om Örebros möjligheter i allsvenskan. Och han ser vissa Kalmardrag i ÖSK.

”En fördel”

– Vi har också en spelidé som vi tror stenhårt på. Sen kan det vara en fördel att inte vara en storklubb från Stockholm, Göteborg eller Malmö. Här är inte trycket lika stort från vare sig klubbledningen eller media. Man får jobba mer ostört och har ett annat tålamod, man sparkar inte folk hit och dit om man förlorar några matcher. Sånt kan ge resultat i längden.

Du menar SM-guld?

– Vi är inte redo att göra en Kalmar i år. Men på sikt är det möjligt.

Topp fem är klubbens uttalade målsättning i år. Rimligt?

– Absolut, eller varför inte ännu bättre? När vi hittar vårt flyt slår vi alla lagen, fråga Helsingborg och Kalmar som vi vunnit över här hemma.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.