”Längesen man var så glad att se landslaget”

Av: Johan Flinck, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Tillbaka till Lagerbäck-fotbollen – då hyllas man av gamla stjärnorna

NYA ledare Förbundskapten Janne Andersson och lagkapten Andreas Granqvist i samspråk under gårdagens träning. I kväll möter Sverige Ungern i en träningsmatch på Groupama Arena i Budapest.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
NYA ledare Förbundskapten Janne Andersson och lagkapten Andreas Granqvist i samspråk under gårdagens träning. I kväll möter Sverige Ungern i en träningsmatch på Groupama Arena i Budapest.

BUDAPEST. Tillbaka till Lagerbäck-fotbollen.

Då är Lagerbäcks gamla favoriter lyriska över det nya landslaget under Janne Andersson.

– Det var allt för längesen man var så glad över att se landslaget, säger Kennet Andersson.

”Ett starkt kollektiv med tydliga idéer. Då har Sverige chans att slå alla lag”, twittrade Tobias Linderoth efter matchen mot Frankrike.

Han fick omedelbart en retweet av Erik Edman.

”Trots förlusten har Sverige visat att det visst finns en framtid även utan Zlatan. Var länge sedan det var så roligt att se landslaget spela!”, twittrade Niklas Alexandersson.

Och hemma i tv-soffan satt Kennet Andersson och njöt:

– Det var allt för längesen man var så glad över att se landslaget.

Janne Andersson har byggt laget bakifrån, fokuserat på kollektivet, satt en klar struktur och gett spelarna tydliga roller.

Det påminner väldigt mycket om en ex-förbundskaptens sätt att bygga landslaget på – som också är med landslaget som Anderssons mentor.

– Det är Lagerbäck-inspirerat, konstaterar Erik Edman.

”Vet exakt vad de ska göra”

Då njuter Lagerbäcks gamla nyckelspelare och hyllar Janne Andersson.

– Det Janne framför allt har gjort jättebra är den nyktra bilden av ”vad kan jag påverka nu, på några få träningar” i stället för att fokusera på att utveckla något jävla spel offensivt. Det får man lite lämna över till spelarnas individuella skicklighet, säger Edman.

– Vi hade framgångar och vår styrka var kollektivet men vi hade också bra spelare på världsnivå, spelare som kunde avgöra matcher. Vi jobbade tillsammans som ett lag, vilket man gör nu också, säger Linderoth.

– De vet exakt vad de ska göra, precis som vi gjorde under Lagerbäck. Med ett bra försvarsspel på internationell nivå har du alltid möjligheten att vinna matcherna. Det var det som gjorde att vi kunde slå England och sådana lag även om de på papperet hade mycket bättre spelare, säger Alexandersson.

Men ingen av dem vill rikta direkt kritik mot Erik Hamrén.

– Under Hamrén upplevde jag att man skulle spela en mer kontrollerande fotboll och det tycker jag inte att han hade material till riktigt, säger Edman.

Kennet Andersson:

– Det har funnits en låsning. Nu verkar det med relaxat, mer glädje hos killarna.

Målskyttet stora utmaningen

Påverkar det att Zlatan Ibrahimovic har slutat?

– O ja, och det är inget konstigt i det. Sverige spelade många bra matcher med honom också förstås, men sen fanns det tillfällen när det kändes som att de andra spelarna ville lämna bollen till Zlatan och när det inte gick var det för sent för att fatta nästa beslut. Det låste sig, det var stor skillnad med Zlatan på planen.

Alexandersson:

– Visst, fotboll ska vara underhållande men det ska ge resultat också. Det går inte bara säga att man ska spela som Barcelona eller Spanien och så får man 4–0 i baken. Det här är rätt ända att börja i.

Jakob Johansson blir glad när han får höra om lovorden från de gamla landslagsstjärnorna.

– Det är spelare som man tittat på genom sin barndom och känner väl till och det är stort att de tycker så, säger mittfältaren.

Även om anfallsspelet imponerade mot Frankrike är de gamla landslagsstjärnorna överens om att den stora utmaningen framöver ligger i målskyttet.

– Det är där Zlatan saknas mest, att sätta dit bollen när chansen dyker upp, säger Alexandersson.

– Man har visat att det finns möjligheter men man måste kunna avgöra. Vi, på vår tid, hade matchvinnare i spelare som Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg, säger Linderoth.

* TV12 19.45: Ungern-Sverige (träningsmatch)

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.