Frändén efter PSG–Leipzig

PARIS. Senast fick Leipzig lämna PSG-mötet med bitter eftersmak och lätt panikläge i Champions League. I kväll återuppstod tyskarna i sista stund.

En poäng och fortsatt chans på Europa för Emil Forsberg.

Poetisk rättvisa för Leipzig efter holmgången i Paris häromdagen.

RB Leipzig hade med sig noll poäng i gruppspelet och den mycket grymma 3–2-förlusten häromveckan in på Red Bull Arena i kväll. Den gången lämnade östtyskarna Paris med oförrättat ärende, men med en insats som fick dem att tro på liv efter Champions Leagues gruppspel.

I kväll satte Leipzig in stöten direkt.

Efter åtta minuter nickade PSG-produkten Christopher Nkunku in 1–0 mot ett bortgjort PSG-försvar. Tre minuter senare knuffade Danilo Pereira Leipzigs André Silva i straffområdet och hemmalaget hade plötsligt läge att utöka till en tvåmålsledning efter drygt tio minuter. Dags för Emil Forsberg att kliva in i handlingarna? Nej. André Silva tog själv hand om straffen och det borde han förstås inte ha gjort. Gianluigi Donnarumma satte på sig sitt störigaste flin och behövde inte röra sig mer än någon meter högerut för att enkelt knipa den svagt placerade straffen. Forsberg skakade irriterat på huvudet.

Långt under förväntad nivå

Fortsatt 1–0 med andra ord, och på Red Bull Arena spred sig känslan att straffsumpen skulle komma att stå dem dyrt och att momentum liksom bytt riktning i matchen. Men det var inte färdigstraffat för Leipzig i matchen. Det var däremot mycket riktigt slut på momentum – för stunden.

Några minuter senare satte Kylian Mbappé en boll centralt och ganska exakt på Giorginio Wijnaldum fot och i nät. Holländaren, som gått från en startplats och mycket speltid i säsongsinledningen till några inhopp och istid på slutet, firade kvitteringen med ett ansiktsuttryck närmast aggressivt av lättnad. Om det nu över huvud taget är möjligt.

PSG:s spel hittills under säsongen har ofta varit långt under förväntad nivå. Framför allt har de spektakulära nyförvärven haft svårt att hävda sig. Sergio Ramos har inte gjort en enda match ännu, besvikelsen Lionel Messi skadades mot Lille senast och saknades i dag. Men hårdast har bilan nästan fallit över Gini Wijnaldum. Efter ett gäng förvirrade matcher i september pratade en av holländarens ”nära vänner” ut i tidningen L’Équipe och menade att PSG-värvningen och kontraktsskrivning på tre år var en dålig idé:

– Han är bara trettio år gammal, men han har sin bästa tid bakom sig. Han är slut.

En så kallad kompispassning så hård som någon.

Men i kväll visade Wijnaldum några minuter före paus återigen varför han inte bara är en nödlösning när Marco Veratti saknas, utan faktiskt en bra idé hos Mauricio Pochettino. På en inlyft boll av Marquinhos nickade holländaren in 1–2-målet från misstänkt offsideläge. Ett par skakiga ögonblick senare fick svenske Andreas Ekberg upphäva assisterande domarens beslut och ge PSG ledningen. Islossning för Gini Wijnaldum. Ridå för de röda tjurarna från Leipzig.

Eller?

Wijnaldum blev tvåmålsskytt.

Europa League en realistisk dröm

I andra halvlek såg det alltmer ut så. Leipzig kom förvisso till ett par riktigt fina lägen, inbytte ungerska talangen Dominik Szoboszlai hade i princip öppet mål när han sköt utanför, men det luktade mer och mer fransk seger. Det luktade mer och mer tyskt fiasko och noll poäng på fyra omgångar i Champions League för laget som var i semifinal så sent som för två år sedan.

Leipzigs tränare Jesse Marsch bytte ut Emil Forsberg när en dryg halvtimme återstod av matchen. Med tio minuter kvar av ordinarie matchtid rann Marsch liksom ut över stolarna i hemmabåset och såg nästan demonstrativt ut att ha givit upp.

Men PSG skulle ge Leipzig en gratisbiljett in i matchen igen. Klockan stod på 90+ när Presnel Kimpembe klättrade upp på gamla lagkamraten Christopher Nkunkus rygg i straffområdet och tumult uppstod. Ur det kom Dominik Szoboszlai med bollen på straffpunkten. Och den här gången brände Leipzig inte. 2–2 och en panikartad poäng till tyskarna när två omgångar kvarstår. Europa League ser ut som en något mer realistisk dröm för Forsberg och kompani.

PSG lämnade över förstaplatsen till Manchester City, som städade undan Club Brügge i kväll utan några större problem.
Så gick ännu en kväll i europaspelet och kommer aldrig åter.