Storvärvar för miljoner – får statligt krisstöd

”Kan bli återbetalningsskyldiga”

Publicerad 2020-08-26

Ola Toivonen, Mikael Lustig och Pontus Wernbloom är tre profiler som anslutit till allsvenskan.

Sotirios Papagiannopoulos, Ola Toivonen, Pontus Wernbloom och Magnus Eriksson har kostat miljontals kronor att värva hem.

Samtidigt har allsvenskans fem största klubbar personal fortsatt permitterad med statliga bidrag.

– Får vi indikationer på att en idrottsklubb har en ekonomisk situation som gör att de inte är stödberättigade kan vi utföra en kontroll, säger Richard Källstrand, avdelningschef på Tillväxtverket.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Den senaste prognosen för statens kostnader för korttidspermitteringar på grund av coronapandemin 2020 landar på 43 miljarder kronor.

Hittills har närmare 28 miljarder kronor betalats ut i stöd av Tillväxtverket varav nöjes-, kultur- och idrottssektorn med bland annat permitterade klubbanställda står för nära 900 miljoner kronor.

Allsvenska storklubbarna Malmö FF, IFK Göteborg, AIK, Djurgården och Hammarby har anställda som är fortsatt permitterade – personal som har gått ner i arbetstid och där staten står för en stor andel av lönen.

Samma sak gäller för IFK Norrköping som svarat för en av allsvenskans största värvningar när Sead Haksabanovic köptes loss från West Ham. Peking har personal inom dotterbolagen som jobbar med restaurang- och konferensverksamheten fortsatt permitterad.

Börsbolagen fick backa

Parallellt med detta statliga stöd har klubbarna värvat många profilerade och i flera fall dyra stjärnspelare under det allsvenska transferfönstret i sommar.

Storklubbarna har även vädjat till fansen och intressenter i olika typer av insamlingar för att öka intäkterna när publiken saknas på läktarna.

– Permitteringarna berör främst personal som tidigare arbetat med våra evenemang och inom merchandise när vi har hållit vår butik på Friends Arena stängd sedan slutet av mars, säger AIK:s klubbdirektör Björn Wesström.

När permitteringsvågen svepte som hårdast över Sverige i våras väckte det stor ilska när börsbolag planerade aktieutdelningar av miljardtals kronor samtidigt som delar av personalen var permitterad. 

Reglerna preciserades, flera bolag backade efter omfattande kritik och drog tillbaka de föreslagna utdelningarna.

I allsvensk kontext har flera klubbar på ett eller annat sätt i stället satsat delar av sina pengar på nyförvärv.

Hur går det ihop?

– Finns det behov av en viss typ av kompetens för att utveckla verksamheten som ingen av de permitterade personerna har, till exempel på grund av att någon med verksamhetskritisk kompetens har sagt upp sig, kan det vara nödvändigt att nyanställa, säger Richard Källstrand, avdelningschef på Tillväxtverket.

Sotirios Papagiannopoulos skrev nyligen på för AIK.

En spelare ut, en spelare in

På ren svenska: har en fotbollsklubb förlorat en spelare kan det vara motiverat i enlighet med Tillväxtverkets regler att ersätta denne med ett nyförvärv.

AIK Fotboll AB har den senaste tiden tagit in Sotirios Papagiannopoulos, Filip Rogic, Bojan Radulovic och landslagsstjärnan Mikael Lustig

Men AIK har inte sålt en enda spelare.

– En spelare i ett lag kan eventuellt betraktas som verksamhetskritisk. Företaget som ansökt om stöd har i sin ansökan intygat att de uppfyller kraven som står i lagen om att de hamnat i en svår ekonomisk situation, säger Richard Källstrand på Tillväxtverket.

– Får vi indikationer på att ett företag eller idrottsklubb har en sådan ekonomisk situation som gör att de inte är stödberättigade kan vi utföra en kontroll och gör då en individuell bedömning. Då blir det upp till klubben att bevisa att de uppfyller kraven i lagen. Om de inte gör det kan de bli återbetalningsskyldiga på hela stödsumman.

Björn Wesström om hur AIK motiverar värvningarna, utan att att ha förlorat någon spelare, samtidigt som man får permitteringsstöd:

– Vårt utsatta tabelläge innebär en risk för nedflyttning. Vår bedömning är att investeringen i sporten på sikt tryggar sysselsättningen inom AIK Fotboll, säger klubbdirektören.

Rikaste klubben får stöd

Max Markusson, IFK Göteborg, säger om Blåvitts förstärkningar av spelartruppen:

– Större delen av värvningarna vi har gjort finansieras av bolaget IFK Gbg Transferintressenter AB. Det påverkar inte verksamheten i IFK Göteborg. Spelarrekryteringar som det bolaget inte finansierar handlar om spelare ut, spelare in för klubben. Där är ett nollsummespel, det är ambitionen, säger Markusson.

Malmö FF har event- och konferenspersonal permitterad med statligt stöd samtidigt som man värvat spelare som Ola Toivonen och hade över en halv miljard kronor (512,9 miljoner) i eget kapital vid årsskiftet.

– Tar vi in spelare så är det för att vi också har släppt iväg spelare. Vi har ingen kostnadsökning på spelarsidan just nu, säger VD:n Niclas Carlnén.

Hur tycker du allsvenska lagen agerat? Är det rätt att värva trots stöden? Skriv din åsikt.

  • 26 aug 2020

    Sluta gnäll om att klubbarna får några miljoner. Tänk till hur mycket de inbringat till staten alla år, dels direkt skatter osv, hur mängder av barn, ungdom får möjlighet till att idrotta. Sen alla resebolag,restauranger,hotell osv osv får in pengar på dess supportrar. Tänk till lite innan ni vräker ur er. Om jag fick placera mina skatter hade jag hellre placerat till idrotten än privata aktörer inom vården. Om de privata slutar skattefly, och ta ut stora summor i vinster varje år, skulle generera miljarder än ngr futtiga miljoner till idrotten.

    Mickeua
  • 26 aug 2020

    Det blir en skev rapportering i frågan om man inte skiljer på värvningar där MFF, DIF eller Peking omvandlar pengar på banken till spelare (förändring av balansräkningen) och värvningar som försämrar resultatet (tex ökade löner som belastar resultaträkningen). Det förstnämnda blir märkligt att koppla till permitteringar, medan det med rätta kan ställas frågor kring det sistnämnda.

    Palle Kuling
  • 26 aug 2020

    Fattar det där med att pengar ska gå till vårdpersonal men finns redan stöd för det det här var för kultur och idrott och ja hur håller man klubben levande och för fotbollen framåt ja genom att använda stödet till stärka ekonomi och värva mer så att vi blir bättre bra jobbat regeringen tycker jag tack för att ni gav klubbar pengar till att hålla dem levande och för fotbollen framåt

    Dif sm guld 2020
  • 26 aug 2020

    Vansinnigt med stödet till klubbarna. De får sparka folk som alla andra företag. Bortskämda spelare får gå ner i lön. Malmö som har stort eget kapital skall inte ha en krona.

    Dan Marino
  • 26 aug 2020

    Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av TILLFÄLLIGA EKONOMISKA PROBLEM till följd av NÅGOT OVÄNTAT. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd till arbetsgivaren. Syftet med stödet är att drabbade företag ska kunna behålla sin personal istället för att säga upp dem och på så sätt kunna växla upp snabbt igen när läget vänder.Om du samtidigt har 100 miljoner på banken kan detta ifrågasättas. Samma sak om du har råd att köpa spelare utan att betala dem med samma spelarbudget!

    Morgan Svensson