Mejla

Johanna Frändén

Johanna Frändén: ¡Länge leve La Liga!

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

En brasiliansk soldat som väntat i ett halvår på att hugga och en fallen fransos. Av alla otänkbara matchhjältar satte Spaniens två mest utskällda anfallare färg på toppmötet i La Liga.
Barcelona går och lägger sig som tabelletta, i morgon kan Sevilla ta över förstaplatsen. Välkommen till La Liga, tabellen ingen verkar vilja rycka i.

Det fanns gott om fotbollsförlorare i kväll: den argentinska fotbollen i Buenos Aires-derbyt, det vackra spelet i Spanien.
Vinnare blev spansk fotbolls två enskilt största oucasts. Och för all del Sevilla.

Första halvlek på Wanda Metropolitano går att sammanfatta med några få ord: Kom in matchen. (Skulle kunna vara några av dem.)

Ett halvfult och oambitiöst hemmalag tog emot ett helgult och ointresserat Barcelona i Madrid och det var som att ingen riktigt ville något. Atléticos vanligtvis furiösa försvarsspel behövdes inte ens mot Barças bleka försöka att göra något av inget.

Match där båda lagen gick för seger

Det var märkligt för ett möte där hemmalaget hade läge att gå upp i tabelledning och där gästerna hade möjlighet att rycka och skapa utrymme ner till tvåan.

Det stod 0–0 i paus och det var helt rättvist. Ska man ta tabelledningen får man vara lite roligare faktiskt.

Atlético Madrids grej är att de inte gör några mål i år och om de ändå gör det kommer de inte från anfallarna. Antoine Griezmann har gått torrt alla matcher utom tre och Diego Costa hade inte fått till det på hela säsongen inför kvällens möte. Noll mål för europeisk fotbolls jobbigaste anfallare alltså, två färre än båda försvararna Felipe Luis och Diego Godín, som tillhör lagets interna skytteligatopp. Trots det hade hemmalaget chans att ta över förstaplatsen i La Liga, eftersom det här är en höst som ingen annan i Spanien.

Real Madrid hade kraschat under dagen

För att göra det var man tvungen att slå Barcelona som har en helt okej höst, men kanske mest i ljuset av att Real Madrid varit i sån brutal turbulens. Just i dag hade dessutom Santi Solaris förtrollning brutits och arvsfienden från huvudstaden förlorade för första gången sedan argentinaren tog över, med rejäla 3–0 borta mot Eibar.

Barcelona har Leo Messi förstås och en Luís Suárez som var magnifik i el Clásico häromveckan, men man har också fått en fiaskoartad fransman på halsen. Ousmane Dembélés senaste veckor har nagelfarits i både spansk och fransk media. Dålig kosthållning, sena ankomster till träning och match, missade sponsoruppdrag och ett tvångsmässigt förhållande med sin tv-spelskonsoll är några av orsakerna till varför Barcelonas jättevärvning från förra sommaren är på väg att bli den katalanska klubbens sämsta affär sedan, ja, Zlatan Ibrahimovic.

Dembélé började på bänken i kväll, Diego Costa gjorde ingen glad i första halvlek, men när Antoine Griezmann matade in en hörnboll mot bortre stolpen med mindre än en kvart kvar att spela gick Marc-André ter Stegen ner för snabbt mot marken och Diego Costa fick fatt på en gammal killerinstinkt och nickade bollen i mål. Det var Barças elfte ligamatch i rad utan att hålla nollan.

¡Länge leve La Liga!

Atlético Madrid fick ny energi av målet, men hade en utskälld anfallare vaknat till liv i Madrid tänkte väl inte den andre vara sämre. Ousmane Dembélé kom in med tio minuter kvar att spela och fick en boll av Leo Messi på högerkanten i matchens sista självande minut. Dembélé tog emot med högern, bytte fot, fick ett par sekunder mer att tänka än han förmodligen behövde där och då, men placerade behärskat bollen mellan Jan Oblaks ben. Som om han aldrig gjort något annat.

1–1 var knappt rättvist – 0–0 hade känts mer logiskt – och gladast av alla var Sevilla. Tabelltrean tar över förstaplatsen om de slår Valladolid på hemmaplan på söndag. ¡Länge leve La Liga!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.