ÖFK: ”Ska vi gå tillbaka till 70-talet?”

Publicerad 2016-08-26

Avfärdar MFF:s krav på konstgräs: ”Barnsligt”

Malmö FF vill förbjuda konstgräs inom svensk elitfotboll.

Ett förslag som sågas av flera allsvenska klubbar.

– Det blir mest skrattretande och en återgång till 70-talet, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg.

– En återgång till centralstyrning á la Sovjetunionen, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.

Följ ämnen
Malmö FF

Till nästa veckas möte för Föreningen svensk elitfotboll har Malmö FF lämnat in en motion. Klubben yrkar där på att svensk elitfotboll ska spelas på natur– eller hybridgräs. Ett förslag som Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg inte lägger någon större vikt vid.

– Att föreslå att vi i Sverige skulle gå tillbaka till någon form av stenålderstänkande inom underlaget, utan att ha kravet från årsmötet, det är ju liksom fullständigt absurt. Det förstår ju alla, att det här bara är ett förslag för att tillfredsställa deras årsmötets mening och det har jag full förståelse för. Men i sig är förslaget skrattretande. Det har ju inte bäring på något vis. Det finns inget vetenskapligt rön som stöder någonting som anförs. Men att stoppa en utveckling som befrämjar idrotten fotboll, det är bara barnsligt. Det är ingenting som vi egentligen ödslar någon större kraft på. För det är egentligen bara barnsligt.

”Ska vi gå tillbaka till 70–talet?”

Du säger att förslaget är skrattretande och barnsligt. Hur menar du då? Kan du utveckla det?

– Hur menar de att det ska spelas? Att det ska spelas på gräs? Vi ska spela tävlingsfotboll från februari till, i det här fallet, november. Om man tittar i sin egen lilla bubbla för svensk fotbolls utveckling. Då innebär det att alla lag ska spela på vanligt gräs från februari till november. Ja, men vilka lag kan göra det? Det är inga som kan ha spelbara eller bra planer i de lägre divisionerna i landet. När vi pratar om svensk fotbolls utveckling måste vi prata om hela den svenska fotbollens utveckling. Vi kan inte bara prata om Malmö FF, det blir ju jättekonstigt.

– Ska då alla lag i Sverige ta bort sina konstgräsplaner när de har förlängt säsongerna och skapat en utveckling för barn- och ungdom? Det blir bara löjligt, alltihop, hela diskussionen. Konstgräset befrämjar ju att vi kan ha fler fotbollsspelare och att vi kan spela fotboll en längre tid på året.

– Ska vi spela på konstgräs på alla nivåer men sen på vanligt gräs i allsvenskan?

Förutom kostnadsfrågan lyfter Daniel Kindberg även fram konstgräsets utveckling de senaste åren som en positiv aspekt med underlaget. Han tror även att konstgräs kommer vinna än mer mark.

– Det kommer bli än viktigare i framtiden om vi ser till det geografiska och klimatet. Både där det är snö och kyla och där det är varmt, och brist på vatten, är konstgräset enormt viktig för fotbollens skull. Så att komma med ett sånt här förslag 2016 är barnsligt och skrattretande tycker jag. Man måste ha full respekt för att årsmötet beslutat det men för mig blir det mest skrattretande och en återgång till 70-talet.

"MFF har fått hybris"

De båda konstgräsföreningarna och toppklubbarna, Elfsborg och IFK Norrköping, håller minst sagt med i kritiken från Östersund.

Regerande svenska mästarnas ordförande, Peter Hunt, säger:

– De här utspelen poppar upp med jämna mellanrum. Bagateller är det nästan så man ska tiga ihjäl. Malmö FF talar i egen sak och har fått lite hybris.

– Vi säger nej till motionen. Att gå tillbaka till naturgräs på Östgötaporten finns inte på kartan för oss. Då hade vi kunnat använda arenan 200 timmar per år jämfört med 2 000 timmar nu och där breddfotbollen får tillgång också.

– Vi är öppna för hybridgräs, men det är en kostnadsfråga och hur långt kan man nå för att låta många använda det underlaget, säger Hunt.

"Centralstyrning á la Sovjet"

Reaktionen är en liknande från Bosse Johansson, ordförande i Elfsborg:

– Vi stödjer inte Malmös motion. Främsta anledningen: det vore olyckligt att ha en centralstyrning i en sådan här fråga á la Sovjetunionen i svensk fotboll. I övriga Europa låter man varje enskild klubb själv bestämma vilket underlag man ska spela  på, säger Johansson.

– Inom Sef kom vi fram till för några år sedan att viktigaste punkten för att svensk fotboll ska utvecklas internationellt handlar om ekonomi, att vi behöver öka våra intäkter. Kan vi göra det kan vi betala bättre löner och behålla våra spelare längre.

– Från Elfsborgs sida kan jag bara säga att vi lyckats näst bäst i Europa av svenska klubbar – och vi spelar på konstgräs.

– Vi har testade hybridgräs i vintras och vi tyckte inte att det var tillräckligt bra än. Vi hoppas att hybridgräset har utvecklats såpass mycket att vi kan lägga in det nästa gång vi ska byta, säger Bosse Johansson.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.