Anklagas efter fula orden: ”Förstör laget”

Läckt ljudfil avslöjar: Keane kallade spelare för könsord

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Roy Keane är i blåsväder.

Den assisterande förbundskaptenen för Irland ska ha kallat en spelare för könsord – och nu lyfts röster för att han borde sparkas.

– Det här måste få ett slut, säger landslagslegendaren Liam Brady.

Roy Keane, 47, är inne på sitt femte år som assisterande förbundskapten för Irland.

Den hetlevrade fotbollslegendaren, som vann sju ligatitlar med Manchester United, är känd för sina utspel och i kväll, tisdag, ska han leda Irland i en träningsmatch mot Polen tillsammans med Martin O’Neill.

Men nu har han hamnat i blåsväder.

”Är delade meningar”

I våras hamnade Keane i bråk med två av sina spelare, Harry Arter och Jonathan Walters, där förbundskaptenen ska ha använt grovt språk. Bråket har kommit upp till ytan på grund av en ljudfil där Stephen Ward, som inte var inblandad i bråket, berättar om händelsen.

Keane uppges ha blivit arg över att Arter och Walters inte tränade, på grund av skadekänningar, och i ljudfilen berättar Ward att Keane ska ha kallat spelarna för könsord och skrikit att Arter var en skitstövel.

Vid ett senare tillfälle ska Keane också ha konfronterat Arter och sagt: ”När ska du träna, din jävla skitstövel?” och dessutom kallat spelaren för könsord på nytt.

Förbundskapten Martin O’Neill bekräftar att bråket ägt rum.

– Det råder delade meningar kring vad som sades, men det var en konfrontation med "Jon" och en konfrontation med Harry. Jon är okej, Harry kanske inte är det. Om Keane har problem med några spelare? Absolut inte. För det första så hände det där i slutet av maj. Nu sitter vi här fyra månader senare. Och det är inte det första grälet mellan spelare och tränare, och inte det sista heller. Det händer hela tiden, säger O’Neill enligt brittiska medier.

Han försvarar dock sin assistent.

– Roy krävde högre standard och det är exakt vad jag vill ha, oavsett hur det framförs till människor. Ibland tänker jag att fotbollen har förändrats. Men förhoppningsvis har det inte förändrats så mycket så att det inte finns saker man kan säga till spelare genom att använda grövre språk, om du tror att de faktiskt då kan gå ut och motbevisa den personen.

Samtidigt lyfts det röster för att Roy Keane är fel man för jobbet.

De irländska landslagslegendarerna Liam Brady och Johnny Giles menar att han borde få sparken.

– Det som har slagit mig när det gäller Roy Keane är att jag tror att han inte gillar fotboll och att han inte gillar fotbollsspelare. Han förstör ett lag som redan är svagt på många sätt och vi har inte råd att tappa spelare. Varje gång Irland spelar så är det skriverier om Keane, oavsett om han har bråkat med någon eller om han har släppt en ny bok. Martin O’Neill, eller andra i ledningen, måste säga ifrån. Det här måste få ett slut, säger Brady i podcasten ”The Stand”.

Giles:

– Det här är väldigt, väldigt allvarliga saker. Om du pratar om att vara lämplig som assisterande tränare? Absolut inte.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN