Första titeln – sedan ligaguldet med Zlatan

Uppdaterad 2017-02-21 | Publicerad 2016-12-23

Inte en titel på nästan sex år.

Men i dag fick Milan äntligen lyfta en pokal igen.

– Vi tillägnar Berlusconi segern, säger 17-årige målvaktshjälten Gianluigi Donnarumma efter straffsegern mot Juventus i supercupfinalen.

18-årige försvararen Mattias Andersson fick en tidigt julklapp när han blev uttagen i Juventus spelartrupp till supercupfinalen mot AC Milan i Qatars huvudstad Doha.

Dessvärre för den tidigare MFF-spelaren blev han bortplockad i sista stund och fanns inte med på ”Den gamla damens” avbytarbänk.

Men de svartvita såg till en början ut att klara sig galant ändå.

Juventus tog ett tidigt kommando om mötet när mittbacken Giorgio Chiellini höll sig framme och på volley vinklade in en hörna till 1–0 i den 18:e minuten.

Donnarumma hjälte

Men i en chansrik tillställning studsade Milan tillbaka – och 20 minuter senare var det kvitterat. Detta när Giacomo Bonaventura snyggt nickskarvade in ett inlägg bakom Gianluigi Buffon.

Trots mängder med möjligheter att avgöra åt båda håll blev det inga fler mål, varken under ordinarie tid eller i förlängningen.

Det hela fick avgöras från straffpunkten.

Väl där var det Milans 17-årige målvakt Gianluigi Donnarumma som klev fram som hjälte när han snyggt enhandsräddade Paulo Dybalas straff i den femte omgången.

Tillägnar Berlusconi segern

– Jag kan inte ens förklara vad jag känner och jag kommer inte ihåg vad som gick igenom mitt huvud, säger Donnarumma till Rai Sport och väljer att tillägna segern klubbens 80-årige president Silvio Berlusconi.

– Vi ville verkligen vinna och lyckades tack vare hårt arbete. Vi dedicerar den här vinsten till presidenten. Vi vet inte om det blir hans sista trofé, men vi tillägnar honom den.

När Mario Pasalic sopade in den sista straffen stod det klart att Milan hade säkrat sin totalt sjunde supercuptitel.

Något som dessutom innebär slutet på en nästan sex år lång period utan framgångar. Senast Milan fick fira en titel var när supercupfinalen vanns sommaren 2011 med Zlatan Ibrahimovic i klubben, kort efter att klubben tog sin senaste ligatitel.