”Som en skräckfilm för supportrarna”

Publicerad 2020-11-22

Elfsborg mot Europaspel 2021?

BORÅS. Två mål på två minuter – och Elfsborg behåller andraplatsen med två omgångar kvar.

Men ett 2–2-mål var inte långt borta på Borås Arena.

– En skräckfilmssekvens för HIF-supportrar, sa Dplay-kommentatorn Niklas Jarelind om Joseph Ceesays miss.

IF Elfsborg

Duggregn och snålblåst över konstgräset, full kamp i alla delar av tabellen: hemmalaget Elfsborg i toppen mot bortalaget Helsingborg i botten.

Kunde väl bara sluta på ett sätt?

Ja – men 2–1-segern satt hårt inne och HIF hade ett helt öppet läge att kvittera. I stället tre poäng till Elfsborg som behåller andraplatsen i tabellen på 49 poäng två omgångar från slutet.

Anförda av Olsson

Boråslaget tog kommandot från start anförda av den rörliga mittfältsmotorn Simon Olsson som flyttade boll och hittade öppningar utanför och in i HIF:s straffområde.

Nedflyttningshotade Helsingborg ägnade sig åt försvarsspel och omställningar med viss framgång. Mix Diskeruds inlägg nådde Brandur Hendriksson som nöp till på volley, men Tim Rönning räddade matchens bästa målchans första 20 minuterna.

HIF hade behövt ett ledningsmål för i allt väsentligt var detta Elfsborgs match. Helsingborg sjönk lägre och lägre ner i eget straffområde, tränaren Olof Mellberg vrålade från läktaren för att få upp laget, få längre anfall, men Elfsborgsdominansen bestod.

Elfsborg närmast första 45

Närmast i första halvlek var när Rasmus Alm, lyfte in bollen, Jeppe Okkels nickade i ribban och just Simon Olsson volleysköt returen över mål.

– Vi ska ha minst ett mål men det är bara att mala på, sa lagkaptenen Sivert Nilsen i Dplays pausintervju.

Mycket riktigt, till slut kom målet – eller till och med målen. Inom loppet av två minuter gjorde Elfsborg både 1–0 och 2–0.

Först Per Frick på straff in 62:a minuten, sedan Jeppe Okkels efter 64 minuter med ett välplacerat avslut. Båda målen föregick av en rad tveksamma HIF-beslut.

”Som en skräckfilm för fansen”

– Man får inte hoppa upp med båda händerna i eget straffområde som Erik Figueroa gör. Men det är en otroligt kylig straff av Per Frick, kommenterade Dplay-experten Stefan Ishizaki.

Mix Diskerud reducerade till 2–1 i 69:e minuten efter en inläggsfrispark. Jospeh Ceesay hade ett helt öppet läge att kvittera minuten senare, men sköt i gaveln efter att ha rundat Tim Rönning.

Tränaren Olof Mellberg var besviken efteråt.

– Ett jätteläge så klart. Men det var en sådan match där de berömda marginalerna inte var med oss. Vi hade några chanser till, några jättelägen, och sedan fick vi billiga mål emot oss via bolltapp. Det var en sådan match, och det har tyvärr varit en sådan säsong också, sa Mellberg.

Poäng för Helsingborg idag hade betytt mycket eftersom Kalmar FF på kvalplats samtidigt förlorade med 3–0 hemma mot Djurgårdens IF. I stället blev Falkenbergs FF på 15:e plats och IFK Göteborg på 13:e plats dagens segrare i bottenstriden.

Både FFF och Blåvitt spelar i morgon måndag.