Svensson skickade Seattle till final i sista minuten

Publicerad 2020-12-08

Han är kanske inte van vid att stå i strålkastarljuset som målskytt och matchvinnare.

Men i dag får Gustav Svensson finna sig i det ovanliga.

Svensken nickade in det avgörande 3–2-målet i matchens sista minut och skickade Seattle Sounders till en ny MLS-final.

Gustav Svensson var natten till tisdag tillbaka för sitt Seattle Sounders, och vilken återkomst det skulle bli för landslagsmittfältaren.

Men det såg länge mörkt ut för laget i nordväst som en bra bit in i den andra halvleken befann sig i tvåmålsunderläge mot Minnesota United.

”Kan inte ens hitta ord”

Resan mot comeback, seger och avancemang inleddes så sent som i den 75:e minuten när Seattles Will Bruin till slut lyckades placera in reduceringen. Minuten därpå bytte laget in Gustav Svensson och gick för en kvittering.

Drygt tio minuter senare, i den 89:e minuten, var utjämningen ett faktum när anfallaren Raul Ruidiaz tryckte dit 2–2 efter en trasslig situation. Då trodde man att förlängning väntade.

Men Gustav Svensson ville annat, och på en hörna i matchens sista minut nådde svensken högst och nickskarvade in bollen distinkt vid bortre stolpen.

– Jag kan inte ens hitta ord, utbrister kommentatorerna i matchen.

Målet innebar vinst och avancemang till finalen som spelas på lördag.

Sjuk i corona

Efter matchen medgav den förre Blåvittmittfältaren på presskonferensen att han efter Sveriges matcher mot Kroatien och Frankrike i Nations League testat positivt för covid-19, och därför missat tid med klubblaget. Något som inte varit känt sedan tidigare.

– Jag ville inte sluta året med att titta på från tv-soffan, berättar Gustav Svensson.

– Därför är jag väldigt glad över att vara tillbaka och hjälpa mina lagkamrater att vinna.

Även om han varit symptomfri beskriver han det som en tuff period.

– När du får titta på från sidlinjen och inte har möjlighet att träna eller spela så bygger du upp mental styrka. Det enda du vill är att komma tillbaka och visa hur glad man är att få spela igen, säger Gustav Svensson.

Fyra finaler på fem år

Seattle Sounders har blivit något av en gigant i amerikanska MLS på senare år och har nu nått final fyra gånger de senaste fem åren. 2016 och 2019 vann laget också titeln.

Gustav Svensson har spelat i de två senaste finalerna och på lördag kan svensken få spela sin tredje när laget för första gången ställs mot Columbus Crew från den östra konferensen.