Landslagets oro för spelarna inför Rysslandsresan

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Förbundskapten Janne Andersson är bekymrad.

Spelarna är pressade.

Tuffa spelscheman oroar svenska landslaget inför resan till Ryssland.

– Mycket tror jag handlar om ekonomi, säger Marcus Berg.

Samhällen har stannat av och organisationer har förändrats under den pågående pandemin. Så även fotbollen som trots ökad smittspridning försöker bedriva sin verksamhet.

Höstsäsongen har blivit en komprimerad period, där matcher som inte spelades i vår ska hämtas in och den förkortade säsongen tas ikapp.

För spelarna är det en tuff vardag. Rolig, men slitsam.

– Det är extremt den här hösten, säger Viktor Claesson, som är tillbaka i landslaget efter ett långt skadeuppehåll.

Janne Andersson och Marcus Berg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Janne Andersson och Marcus Berg.

”Sliter tufft”

Han är en av flera landslagsspelare som är baserade i Ryssland. Och trots att Sverige spelar torsdagens vänskapsmatch i Moskva har truppens fem Rysslandsproffs åkt till Stockholm för två träningar före retur.

Vänskapsmatchen mot Ryssland skulle ha spelats i våras men utbrottet av coronapandemin satte stopp. Nu måste matchen spelas trots att det innebär tre matcher på sju dagar för svenska landslaget, som direkt efter Moskvabesöket åker till Kroatien och sen Portugal. Lägg därtill ett tätt matchande i spelarnas klubblag.

Förbundskapten Janne Andersson är bekymrad för spelarnas hälsa.

– För alla matcher som de spelar är ju viktiga och det är klart att de spelarna som spelar hela tiden är vältränade i grunden men det sliter ju. Fotboll är en sport som sliter tufft på kropparna, sa Andersson på presskonferensen i måndags.

– Så lite bekymrad är jag över några av våra spelare. Det är jag absolut. Men samtidigt hoppas jag att klubbarna är så kloka att de lyssnar på spelarna och ger dem lite andrum när det går. Men visst, det finns en oro, fortsatte han.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Alexander Isak och Victor Lindelöf på tisdagens träning.

”Är inte optimalt”

Anfallaren Marcus Berg, som covidtopsas varje dag i sin ryska hemmiljö, menar att klubbarna gör allt för att hålla spelarna friska men att belastningen sliter.

– Det är inte optimalt. De flesta ligorna har pressat ihop allt till max, säger han.

Tycker du att klubbar och landslag kör för hårt med er?

– Mycket tror jag handlar om ekonomi. För tävlingsmatcherna (med landslaget)  handlar det om Fifa-ranking inför VM-kval. Det är många parametrar, men det är inte optimalt för spelarna, säger Marcus Berg.

Kristoffer Olsson, klubbkamrat med Berg i Krasnodar:

– Rysslandsmatchen kan man se att det inte var optimalt, samtidig som det kan vara bra för några nya som kommer in och får chansen.

Viktor Claesson, som gör sin första landslagssamling sedan den svåra knäskadan i Spanien sommaren 2019, medger att Krasnodar har ett spänt förhållande till hans deltagande i svenska landslaget.

– Man får lite hintar... De är inte helt nöjda om jag kommer hem och har spelat tre matcher på en vecka. Vi ska in i Champions League och spela tre matcher före nästa landslagssamling. De vill att jag ska vila och landslaget vill att man ska komma hit, säger han.

Känner du dig klämd mellan två intressen?

– Man ser det inte på det sättet. Man spelar hellre med landslaget än är hemma och vilar upp sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.