Turina hedras – inför derbyt

Av: Oskar Månsson

Publicerad:

Ivans änka och barn ska tacka för stödet: ”Hon är otroligt tacksam och vill visa det”

1 av 3 | Foto: Robin Lorentz-Allard

För två år sedan slutade Ivan ­Turinas hjärta att slå.

Inför måndagens derby mot Hammarby planerar AIK ett ­speciellt hedrande av sin ­målvaktslegend.

Just före avspark ska Ivans ­änka Senka, tillsammans med ­sina barn, tacka för stödet som de har fått från Sverige.

Det spelar ingen roll vilken AIK-match det handlar om, för i den 27:e minuten går alltid samma läktarramsa igång. Ramsan om Ivan Turina – den kroatiske målvakten med nummer 27 på ryggen – som lika hastigt som oförklarligt gick bort på morgonen den 2 maj 2013.

Nu har det gått snart två år sedan Ivans död.

För att hedra minnet av Ivan har AIK:s assisterande tränare Nebojsa Novakovic tillsammans med sin fru åkt till Zagreb för att träffa ­änkan Senka och hennes barn, de snart fyraåriga tvillingarna Tia och Tara samt minstingen Bruno, som föddes tre månader efter att pappa Ivan gått bort.

”Fortfarande mycket stöd”

På söndagen åker sällskapet till Sverige för att dagen efter se derbyt mot Hammarby. Och det är i samband med det som Senka vill tacka för all support som hon har fått ­under de senaste åren.

– Det är första gången sedan välgörenhetsmatchen (mellan AIK och Dinamo Zagreb) som de ska gå på en AIK-match. Senka har länge funderat på hur hon ska tacka för stödet från Sverige och nu passade det bra, säger AIK:s ordförande ­Johan Segui.

– Eller ingenting passar bra när tre barn har förlorat sin pappa och en änka kommer att leva utan sin älskade i resten av sitt liv, men du förstår vad jag menar. Senka är otroligt tacksam för allt stöd hon får och hon vill visa det. För det är fortfarande mycket stöd, dagligen, från Sverige.

En hammarbyare var först

Planen är att Senka och barnen ska tacka publiken just före avspark.

– Det är så det är tänkt, men sedan vet man inte om hon orkar när hon väl är på nationalarenan. Vi har pratat med Hammarby och supporterföreningarna och de står förstås bakom initiativet. Men vi får se hur det går, säger Segui.

Att det är just Hammarby som står för motståndet beror bara på slumpen, men det finns som av en händelse en speciell koppling till lokalrivalen, berättar Segui.

– Den första personen som kom till Karlberg för att hedra Ivan var en Bajare. Det var en ensam man, en hantverkare, som hörde om nyheten på radio och svängde förbi med firmabilen. Han kom med en blomma i handen, tårar i ögonen och förklarade med tung röst att han var tvungen att komma förbi. Det är så många minnen från de här dagarna, men just det ögonblicket har verkligen etsat sig fast.

Senare på kvällen den 2 maj 2013 hölls även en tyst minut på Söderstadion när Hammarby spelade en hemmamatch mot Assyriska.

– Det är i nöden som empatin och känslorna kommer fram. Det här blir ett fint sätt att visa hur stor och kärleksfull fotbollsfamiljen är, ­säger Segui.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.