Svensklaget ute ur Europa League

Bara tre av tolv svenskar överlevde åttondelarna i Europa

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

FCK är ute ur Europa League efter förlusten mot Ajax.

Därmed slogs fyra svenskar ut på ett bräde.

– Jag tycker ändå att vi gjort det riktigt bra, säger Robin Olsen.

Nu är det bara tre svenskar kvar när Champions League och Europa League är framme i kvartsfinalerna.

Robin Olsen hade en hel del att göra när FC Köpenhamn förlorade med 0–2 mot Ajax.
Foto: Peter Dejong / TT / NTB Scanpix
Robin Olsen hade en hel del att göra när FC Köpenhamn förlorade med 0–2 mot Ajax.

FC Köpenhamn hade 2-1 i ryggen när man gick ut på Amsterdam Arena mot Ajax i åttondelsfinalen i Europa League.

Men i den 23:e minuten gjorde Chelsea-lånet Bertrand Traoré 1-0 till hemmalaget sedan Robin Olsen i FCK-målet lämnat en retur rakt ut i planen på Amin Younes skott.

– Deras första mål är skit. Han får driva in från kanten och tar sedan ett avslut där jag blir skymd och ser bollen sent. Men den ska bara ut på sidan, säger Olsen till Sportbladet.

Ajax dominerade matchen och FCK var egentligen bara farliga på sina fasta situationer.

Holländarna fick ett drömslut på första halvlek när dansken Kasper Dolberg satte 2-0 på straff sedan mittbacken Jores Okore, som ersatte avstängde ”Zanka” Jörgensen, fällt Dolberg.

Närmare 3–0 än 2–1

Tungt för Köpenhamn såklart men samtidigt räckte en reducering för att ta matchen till förlängning.

Men Ajax kontrollerade tillställningen och var närmare 3-0 än FCK ett reduceringsmål. Närmast var 19-årige Dolberg, som spås bli Danmarks nästa, stora anfallare, med en styrning i insidan av stolpen i den 74:e minuten och ett skott från nära håll i den 89.e som Olsen gjorde en fantastisk reflexräddning på.

Matchen slutade 2-0 till Ajax, som är vidare till en kvartsfinal i europaspelet för första gången på 14 år.

Resultatet betyder också att fyra svenskar slogs ut på en gång ur europaspelet: trion Robin Olsen, Erik Johansson och Ludwig Augustinsson, som alla startade matchen, och Mikael Antonsson, som blev kvar på bänken trots att otursgubben Okore byttes ut i paus.

Nio av tolv svenskar utslagna

– Men jag tycker att vi har gjort det riktigt bra, vi fick tufft motstånd i playoff, men klarade att komma in i Champions League. Väl där tyckte jag att vi gjorde det fantastiskt bra med nio poäng mot bra lag så gruppen var helt öppen fram tills sista matchen. Sedan fick vi Ludogorets, som har gett både PSG och Arsenal väldigt bra motstånd. Så vi borde ge oss själva höga betyg för detta äventyret, säger Olsen.

Det innebär också att av de tolv svenskar som var med i åttondelsfinalerna i Champions League och Europa League överlevde bara tre till kvartsfinalerna: Zlatan Ibrahimovic, Manchester United, John Guidetti, Celta Vigo och Isaac Kiese Thelin, Anderlecht. Allihop i Europa League.

– Det är såklart tråkigt. Jag vill ju att så många svenskar ska gå så långt som möjligt. Men nu är det som det är, och det är bara att fortsätta jobba på.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.