Beskedet: Tillbaka i inledningen av allsvenskan

Karlsson Lagemyr åter i fotbollsträning efter korsbandsskadan: ”Det är verkligen realistiskt”

Publicerad:

FOTBOLL

LAGOS. Det är ett glädjebesked som gillas av både IFK Göteborgssupportrar och fotbollsälskare i allmänhet.

Patrik Karlsson Lagemyr, 23, deltar i kollektiv träning – och ser spel i inledningen av allsvenskan som en mycket realistisk möjlighet.

– Jag känner mig som ett litet barn igen, säger ”Paka”.

Häcken har redan varit på plats i tio dagar och njutit av Algarvekustens fina gräsmattor och sommarsvenska väder.

IFK Göteborg klev ut på planen bredvid derbyrivalen vid Cascade Resort i Lagos och var – ursäkta klyschan – som kalvar på grönbete.

En spelare var det mer än andra.

Patrik Karlsson Lagemyr studsade runt i specialövningar med boll och sedvanligt trummande ben.

Senare på eftermiddagen hade IFK Göteborg en intervjueftermiddag och Paka slog sig ned en stund hos Sportbladet:

Säg så här: det strålade om 23-åringen.

– Det är väldigt roligt, på många olika sätt. Jag får spela fotboll, det är varmt, soligt och en fin gräsmatta i februari. Har man tränat själv i november och december så känns det som en dröm att vara med laget igen. 

Trippel av knäskador

I somras, 29 juni efter en harmlös duell borta mot Östersund, slet Karlsson Lagemyr av korsbandet i vänster knä.

Det var en allvarliga knäskadors egen bisarra tre i rad med frakturer på knäskålen i höger knä både 2017 och 2018 och nu korsbandet 2019.

Detta efter en vårsäsong i fjol i allsvenskan med fyra mål och fyra assist från 167 centimeter och 58 kilo Karlsson Lagemyr som gjorde en av de minsta spelarna till en av de största lirarna.

Krya på dig-hälsningarna vällde in till honom från alla möjliga håll när hans tredje allvarliga knäskada på tre år blev känd.

– Jag fick nypa mig i armen kring alla som hörde av sig eller skrev något uppmuntrande. Jag undrade varför jag berörde så mycket. Vad hade jag gjort? säger han uppriktigt förvånad.

– Jag tog in det och det har varit viktigt att tänka på när det har varit som jobbigast. Jag vill komma tillbaka för min egen skull men också för alla som verkligen brytt sig om mig. Det har betytt väldigt mycket för mig. 

Nu skönjer han dessutom det fotbollsmässiga ljuset.

Patrik Karlsson Lagemyr
Foto: Michael Wagner
Patrik Karlsson Lagemyr

Hur mycket kan du göra?

– Jag är med possessionsövningar och sånt, men som fri gubbe som inte är tacklingsbar. Jag börjar ta steg framåt rejält.

Vad innebär det tidsmässigt?

– Jag har varit väldigt öppen med att det har gått väldigt bra hela vägen så här långt. Händer det något på vägen så får jag vara beredd att det får ta den tid det tar eftersom jag varit borta så många gånger. Sätter man upp ett för tidigt mål som man siktar mot så kan det bli jobbigt om det inte blir så. En liten motgång utan att det är en stor sak.

Blir som nyförvärv för Blåvitt

Utan att du drömmer, om du är realistisk – kan du spela i början av allsvenskan?

– Ja, jag tror verkligen att det är realistiskt. Sedan kan något alltid hända, på träningen i morgon eller någon annan dag. Så är det alltid. Det har jag lärt mig den bittra vägen. Men allt har gått väldigt bra hittills så för mig är det verkligen ingen omöjlighet att vara tillbaka då. 

Han är ärrad, men blir som ett nyförvärv tillbaka i en tunn Blåvittrupp.

Vänster knä har ett långt kraftigt ärr. Höger två tydliga, men kortare ärr och ytterligare ett par spår från titthålsoperationerna.

Du känner ingen extra rädsla för att något ska hända med knäna igen?

– Egentligen inte. Det har varit otur. Jag förstår att det utifrån kan se ut på ett annat sätt. Jag har röntgats, läkarna har kollat på benen och inte sett något som gör att jag ska känna en oro. 

Sportbladet sitter med Karlsson Lagemyr i hotellets bar (av alla ställen) under IFK Göteborgs intervjueftermiddag. I lobbyn sitter Göteborgs-Posten med Giannis Anestis, på uteterassen pumpar Fotbollskanalen Poya Asbaghi, GT ställer frågor till Alexander Jallow, Fotbolldirekt till Tobias Sana och sajten Nya Blåvitt snackar med Emil Holm.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Lagemyr under träningen.

Vem överraskar av IFK Göteborgs spelare i år?

– Svår fråga.

Paka Lagemyr kanske?

– Jag känner mig för gammal för att vara en överraskning som 23-åring.

– Emil Holm. Han har tagit stora kliv fotbollsmässigt, är galet orädd och det är en väldigt bra människa. Honom önskar man all framgång, säger ”Paka” och nickar bort mot högerbacken.

Vågar du ha egna målsättningar med tanke på det du har varit med om?

– Ja, om man inte har det så är det något som saknas. Jag har drömmar och mål och det är det som har fått mig att gå upp på morgonen och köra den här rehaben som inte varit så rolig. 

– Man får aldrig sluta drömma, säger Karlsson Lagemyr.

Och vilka är de för dig?

– Jag hoppas vinna SM-guld med IFK Göteborg. Det är min största dröm.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.