Bandas första mål när Djurgården vann

Bärkroth: Började leta efter kameler

Av: Kristoffer Bergström, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Djurgården slog Örebro med 0–3 i stekande hetta.

Men hur varmt var det egentligen, målskytt Nicklas Bärkroth?

– Jag började leta efter kameler på slutet, säger han och skrattar.

Djurgården har inte förlorat borta mot ÖSK på ett decennium. Dagens soldränkta kamp på ett 30-gradigt Behrn Arena var inte särskilt underhållande, men gästerna vann ändå klart.

Emmanuel Banda nickade in en hörna i första halvlek, Nicklas Bärkroth vallade in 0–2 via Nordin Gerzic och Edward Chilufya vände bort en back och pangade in 0–3. Vad trion hade gemensamt var att målen var deras första i årets allsvenska.

”Tappar lite kondition”

– Snyggaste målet för säsongen i allsvenskan? Haha, nej. Men det var skönt, sa han om sitt volleyskott som styrdes i mål av Nordin Gerzic i hemmalaget.

I juni opererade Bärkroth menisken, så dagens match var hans återkomst till allsvenskan.

Termometern visade alltså 30 grader när matchen startade 15.00. Men hur varmt kändes det?

Det korta svar från spelarna?

För varmt.

I mitten av varje halvlek gick spelarna ut på planen och smorde in sig med isbitar och drack litervis med vatten.

”Det var 200 grader”

Jesper Karlström, som slet stenhårt i 90 minuter, var nästan vimmelkantig.

– Puh. Det var galet varmt. När vi kom arenan kände jag... ”shit”. Det blev okej, men det var jobbigt. Det var väl 30 sekunder vi fick skugga, annars var det bara sol.

Flera av spelarna var nästan utslagna efteråt och ifrågasatte varför helgmatcherna på sommaren tvunget ska spelas mitt på dagen.

– Jag skyller inte förlusten på värmen, men det var tufft. Det var jättevarmt, säger Nordin Gerzic.

För några veckor sedan sågade Anders Christiansen spelschemat och att man spelar så tidigt på helgdagar. Hur ser du på det?

– Jag håller med. Vi kunde definitivt ha spelat senare. När det är så här varmt... då borde matchen kunnat gå vid sju ikväll i stället. Det var 200 grader där ute. Visst, samma för både lagen, men det hade blivit bättre tempo på kvällen och det hjälper inte att spela när det är som varmast. Men jag skyller inte vår insats på det.

Gerzic menar att konstgräset på Behrn Arena, spelarna brände sig nästan på plasten, bara gjorde det ännu värre.

”Letade kameler”

Det höll Nicklas Bärkroth med om. Efter matchen såg han ut som en äventyrare på väg att hoppa på en karavan ute i Saharaöknen. Bärkroth lät en nerkyld näsduk svalka honom uppe på det överhettade huvudet.

– Det brände under fötterna på konstgräset. Det spelar ingen roll om man dricker vatten, men blir uttorkad direkt. Viktigast var att vi inte skulle behöva jaga motståndare där ute på planen i 90 minuter för det orkar man inte, sa han och fortsatte:

– Jag började leta kameler i slutet men såg inga. Men det kändes som att det skulle dyka upp någon i ett hörn. Då spelade jag ändå bara i 25 minuter. Tänk på alla som spelade i 90! säger han och garvar.

I och med storsegern sätter tabelltrean Djurgården lite press på Elfsborg som är tvåa. I veckan ska de regerande svenska mästarna in i Champions League-kvalets första omgång mot ungerska Ferencvaros.

Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.