AVSLÖJAR: AIK och allsvenska klubbar hörda i agenthärvan

Publicerad 2019-11-15

Brottsmisstankarna mot en av svensk fotbolls stjärnagenter under senare år har stärkts, menar åklagaren.

Personal i tre allsvenska klubbar, bland annat AIK:s sportchef Björn Wesström, har hörts som vittnen av polisen.

– Vi har inte betalt den misstänkte några ersättningar, säger Wesström.

Följ ämnen
AIK Fotboll
 AIK:s sportchef Björn Wesström.

I maj i år greps och hölls en agent, som varit delaktig i flera av av svensk fotbolls största transferaffärer under senare år, häktad under flera veckor.

Agenten misstänks för grova skattebrott sedan en utredning av Skatteverket visat att mannen tagit emot insättningar på 17,4 miljoner kronor som han inte redovisat och betalat skatt för.

Av summan kommer 8,3 miljoner kronor från nio svenska fotbollsspelare på högsta nivå varav en av dem har fört över nära fem miljoner kronor till agenten.

Gemensam nämnare för de nio spelarna är att de alla vid något tillfälle tillhört en och samma allsvenska förening.

Hävdar att det är gåvor

Agenten hävdar att pengarna från spelarna är gåvor eller bidrag som i sin tur går till ideell verksamhet som mannen stöttar.

– Vi har hört spelarna och spelarnas förklaringar stämmer inte helt överens med det som agenten har uppgett, säger åklagaren Lars Lindman till Sportbladet. Jag menar att misstankarna mot mannen har stärkts.

Ekobrottsmyndigheten och polisen har förutom spelare på landslagsnivå även börjat höra representanter för tre allsvenska klubbar.

En av klubbarna där personal hörts som vittnen är AIK och sportchefen Björn Wesström.

– Polisen ville bilda sig någon slags uppfattning om hur saker och ting funkar, säger Wesström till Sportbladet.

Den brottsmisstänkte agenten har varit involverad i många affärer som AIK har gjort.

– Vi har inte betalat den misstänkte några ersättningar, säger Wesström. Jag vet vem det är, han rör sig i fotbollskretsar och har kontakter. Det är klart att det är en person jag har pratat med, det i sig betyder inte att varken vi eller någon annan har gjort något som är olagligt. Att prata med någon tror jag inte är olagligt, inte vad jag vet i alla fall.

Men varför gör ni affärer med just den här agenten?

– Vi har inte gjort några betalningar till den misstänkte. Det handlar inte om agenten, det handlar om spelare vi är intresserade av. Om spelaren väljer att ha en representant är det den vi får förhandla med. Det är så det funkar.

Klubbarna inte misstänkta

Åklagaren Lars Lindman:

Är klubbarna och de som jobbar där brottsmisstänkta?

– Nej, de är hörda som vittnen. Vi är intresserade av vilken kontakt exempelvis AIK har haft med agenten och i vilken egenskap han har agerat och om det har skett i samband med övergångar

– Det är betalningarna från spelarna till agenten som vi undrar över, men vi vet inte i detalj hur de olika avtalen är upplagda, säger åklagaren som tror att beslut om eventuellt åtal kan komma till våren.

Förutom de misstänkta skattebrotten kring agenten är mannen nu även misstänkt för penningtvätt. Agenten har utöver pengarna från fotbollsspelarna även förfogat över miljonsummor som polisen misstänker har sitt ursprung från kriminell verksamhet.

Har de misstankarna om penningtvätt koppling till fotbollsbranschen?

– Några kan ha det, men inte i huvudsak.

Undersökningen mot agenten har även gett polis och åklagare kopplingar till andra brott och misstänkta som utreds.

– Det finns parallella utredningar, men de har inte kommit så långt och jag vill inte gå in på ytterligare detaljer där, säger åklagaren Lars Lindman.