Özils nya invit med den kontroversiella ledaren

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Foto: AFP/Instagram

Relationen med det tyska landslaget tog slut.

Men den med Recep Tayyip Erdogan verka bestå.

Fotbollsspelaren Mesut Özil har bjudit in den omstridde turkiska presidenten till bröllopet med sin svensk-turkiska flickvän Amine Gülse.

Ni kanske minns det tyska landslagsbråket inför sommaren fotbolls-VM. Arsenalstjärnan Mesut Özil, 30 år, hamnade i blåsväder på grund av ett möte men den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan. Han och Manchester Citys Ilkay Gündogan - som båda två har turkisk bakgrund - åt middag med Turkiets president Recep Erdogan. Efter middagen poserade stjärnorna på bild med den kontroversielle presidenten.

Kritiserade bilden

Bilderna som spreds väckte uppmärksamhet och ledde till att det tyska fotbollförbundets (DFB) president Reinhard Grindel reagerade kraftigt.

"DFB respekterar och förstår självklart den speciella situationen för våra spelare med utländsk bakgrund. Men fotbollen och DFB står för värden som Erdogan inte respekterar", skrev Grindel på Twitter.

"Därför är det inte bra att våra landslagsspelare låter sig missbrukas för en valkampanj. De båda spelarna har säkert inte hjälpt DFB:s integrationsarbete med den här aktionen".

Arsenal FC:s Mesut Özil fick under VM och det tyska fiaskot på mästerskapet utstå rasistiska påhopp på sociala medier och av fans. Efter mästerskapet valde den rutinerade tyska stjärnan, som gjorde 92 landskamper och 23 mål under sina landslagsår, att meddela att han har gjort sitt i den vita tröjan.

Slog tillbaka mot tyska förbundet

Han anklagade det Tyska fotbollförbundet för att inte stå bakom honom i den hårda storm av främlingsfientlighet och rasism som han utsattes för i samband med Tyskland tidiga uttåg ur VM.

”Jag tänker inte längre acceptera att vara en syndabock på grund av att han (Grindel) inte kan sköta sitt jobb. Jag vet att han ville ha bort mig från laget efter bilden publicerades.” skrev han på sitt Instagramkonto.

Han satte ord på sina känslor och skrev:

–”Jag är tysk när vi vinner, och invandrare när vi förlorar” .

Bjuder in presidenten

Mesut Özil hade tidigare i sommar poängterat att bilden inte hade några politiska motiv utan handlade om att respektera det högsta ämbetet som finns i Turkiet och att han och Erdogan enbart talade om fotboll.

Efterspelet i tysk media har varit hårt.

Men relationen med den turkiska ledaren verkar vara densamma. Enligt flera medier, som brittiska The Sun, har Mezut Özil bjudit in Recep Tayyip Erdogan till sitt bröllop. Fotbollsstjärnan ska gifta sig med sin svenska flickvän Amine Gülse. Även hon har turkiska rötter, men är född och uppvuxen i Göteborg.

Publicerad:

LÄS VIDARE