Efter Sveriges scoutmiss: ”De kanske inte visste att jag skulle få starta”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

GÖTEBORG. Sverige hade missat att scouta Sveindís Jane Jónsdóttirs långa inkast.

Inför returmötet i EM-kvalet medger den unga lovande isländskan att hon blev överraskad.

– Ja, det var lite förvånande, säger hon i en intervju med Sportbladet.

När Sverige mötte Island i EM-kvalet nyligen var det ett par 19-åriga isländskor som stack ut: Karólína Lea Vilhjámsdóttir och Sveindís Jane Jónsdóttir.

Just uppflyttade i A-landslaget, men med både spelmognad, speed och tyngd.

Sveindís Jane Jónsdóttir gled fram i djupet som självaste Thierry Henry på hans Arsenaltid.

Dessutom ställde hennes långa inkast till det för Sverige och blev matchavgörande. När Lina Hurtig i andra halvlek missade att rensa inkastet kunde Elin Metta Jensen kvittera.

Den svenska lagledningen hade missat att scouta unga Sveindís Jane Jónsdóttirs förmåga på inkast, vilket överraskade 19-åringen en aning.

Det berättar hon för Sportbladet när vi får en pratstund på telefon inför returmötet.

– Ja, det var lite förvånande, säger hon men poängterar i nästa andetag:

– De kanske inte visste att jag skulle starta matchen, det var min första samling med landslaget. De kanske inte tittat mycket på hur jag brukar spela. Jag har gjort de långa inkasten även i de yngre landslagen. Jag kan förstå att de inte kände till det för jag är en ung spelare, men de kommer nog göra något för att förhindra det i nästa match.

– De var inte så glada för dem heller verkade det som för det tar en del tid...

Sveindís Jane Jónsdóttir.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveindís Jane Jónsdóttir.

Kommer du göra dem igen?

– Jag vet inte... Vi har inte diskuterat det, men vi kommer kanske göra detsamma eller något annat. Men det är verkligen grymt att använda dem.

Hur har du lärt dig att göra dem så bra?

– Jag är inte säker, jag kanske bara har väldigt långa händer... (skratt). Jag upptäckte att jag kunde göra långa inkast när jag var kring 12 år och när jag spelade med de yngre lagen gjorde jag ofta långa inkast som vi gjorde mål på.

– Det har blivit som ett hemligt vapen för mig. Det är bra att ge laget en extra dimensionen i spelet, det kan förändra matchbilden.

”Försöka göra samma sak”

Isländskorna dominerade verkligen spelet den andra halvleken mot Sverige och det spelet hoppas Sveindís Jane Jónsdóttir att laget tar med sig till Gamla Ullevi på tisdag. I potten: en direktplats till EM 2022.

– Vi ska försöka göra samma sak som i andra halvlek senast på Island och kanske ännu lite bättre, säger den offensiva 19-åringen.

Hon är själv ett av de främsta talangerna inom isländsk fotboll. Fostrad i Keflavik med en isländsk far och en mor från Ghana, som såg till att dottern började sporta för nio år sedan.

– Jag tyckte inte om att sporta, men var tvungen att göra något sa mina föräldrar. Men jag gillade fotbollen och blev snabbt ganska bra, säger hon.

Under unga år har hon blivit en målgörare av rang och flytten till den större klubben Breidablik var ett naturligt steg. På sikt hoppas hon på att lämna ön för uppdrag i tyngre fotbollsnationer.

– Jag skulle verkligen kunna spela med en större klubb i en av de större ligorna, säger Sveindís Jane Jónsdóttir.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Hon får räkna med att utrymmet som ges kring henne på tisdag kommer att vara mer begränsat än senast. Och Sverige har koll på hennes långa inkast direkt den här gången.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson:

– När första inkastet kom pratade jag Magnus (Wikman assisterande) och sa att "hon kastar långt" och då rättade vi till det. De hade tre inkast i första halvlek, de hade 13 i andra. I halvtid talade vi om hur vi skulle ställa upp. Vi tog bort alla inkast, de skapade någon hörna på det. Det var ingen farlig grej, att det blir ett mål var på grund av ett individuellt misstag. Lina (Hurtig) nickade bort i stort sett allting annars. Vi såg inga problem under matchen, vi ser det inte som ett större problem inför matchen nu heller.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.