Real Madrid har åkt på sin första förlust för säsongen.

Mot nykomlingen Cadiz.

– Det här var ett uppvaknande för oss, säger målvakten Thibaut Courtois.

Och faktum är att resultatet var fullt rättvist. Real Madrid hade visserligen ett stort övertag sett till bollinnehav, men det var nykomlingen Cadiz som skapade det mesta och bästa i chansväg.

– Ja, vår första halvlek var riktigt dålig. De var bättre än oss i nästan alla delar av spelet, säger Real Madrids målvakt Thibaut Courtois.

”Uppvaknande”

Anthony Lozano gav Cadiz ledningen i den 16:e minuten. Och det resultatet stod sig matchen ut. Därmed åkte Real Madrid på sin första hemmaförlust i ligaspelet sedan våren 2019 (då man förlorade mot Betis).

– Det här var ett uppvaknande för oss. Nu måste vi se till att slå Sjachtar Donetsk i Champions League i veckan och ta med oss självförtroende in i El Clásicot mot Barcelona, säger Courtois.

Historiskt resultat

Det här var första gången någonsin som Real Madrid förlorade hemma mot en La Liga-nykomling och första gången i Cadiz 110-åriga historia som de besegrade ”Los Blancos” på bortaplan i en tävlingsmatch (efter 16 tidigare misslyckade försök).

Ett annat topplag som åkte på sin första ligaförlust var Barcelona.

Efter en mållös första halvlek spräckte Getafe målnollan från straffpunkten i inledningen av andra halvlek. Barcelonamittfältaren Frenkie de Jong kom in både sent och klumpigt i en duell, och domaren kunde inte göra annat än att döma straff. Anfallaren Jaime Mata gjorde inget misstag när han rullade in 1–0.

Första vinsten på nio år

Trots ett rejält bollinnehav av gästerna fick Lionel Messi och Barçaspelarna lämna planen mållösa. Efter matchen var Barcelonas tränare Ronald Koeman kritisk över domarinsatsen.

– Jag vet inte om det var straff eller inte, men det var tydligt att Getafe sökte den. Sen försökte vi attackera men vi skapade väldigt få målchanser. Domaren blåste sönder matchen, säger Koeman.

Vinsten mot Barcelona, som var Getafes första sedan november 2011, innebär också att de kliver upp på en andraplats i La Liga.

Nästa lördag väntar säsongens första El Clásico då Real Madrid reser till Katalonien. Senast båda lagen förlorade sina respektive matcher inför klassikermötet var 2003, skriver Opta.