Guide: Allt du behöver veta om silly season

Uppdaterad 2020-08-31 | Publicerad 2020-08-18

Om man säger att 2020 har varit ett annorlunda år är det minst sagt en underdrift. Coronapandemin vände upp och ner på sportvärlden och toppligorna tvingades till stora förändringar, både spelmässigt och säsongsmässigt.

Givetvis påverkas även silly season av schemaförändringarna i ligorna och därför har vi samlat den viktigaste infon kring silly så du kan hålla koll på alla datum. Vi har valt att spara en del av guiden som först skrevs i juni för nöjes skull, men uppdaterat med ny och rykande färsk info.

Häng med.

Då stänger fönstret

Vi börjar med den viktigaste frågan: När stänger transferfönstret?

Jo, UEFA rekommenderade alla ligor (som spelar höst/vår) att stänga sitt transferfönster samtidigt, 5 oktober, för att underlätta administrationen så gott det går. Men ligorna har fortfarande olika startdatum och klubbarna kommer således kunna värva spelare olika länge in på respektive säsonger.

Nedan finner ni datumen för transferfönstret i toppligorna, observera att de alla stänger samtidigt.

Premier LeagueÖppnade: 27 juli – stänger 5 oktober. (Men engelska FA har sagt att man förlänger fönstret för inhemska köp mellan ligorna (från PL till League one) till 16 oktober. Alltså kan Premier League-lag exempelvis låna ut spelare till de lägre divisionerna etc.)

La LigaÖppnade: 4 augusti – stänger 5 oktober.

Serie AÖppnar: 1 september – stänger 5 oktober.

BundesligaÖppnade: 27 juli – stänger 5 oktober.

Ligue 1Öppnade: 15 augusti – stänger 5 oktober.

( AllsvenskanÖppnade: 29 juli – stänger 25 augusti.)

När drar ligorna igång igen?

Först ut är fransmännen som var den enda av topp 5-ligorna som valde att avsluta ligan och inte återuppta inför tomma läktare. Därför är det ligan som drar igång först, redan 22 augusti medan de andra startar i september. Här kommer listan över ligornas startdatum för säsongen 20/21:

22 augusti – Ligue 1 startar.

12 september – Premier League och La Liga startar.

18 september – Bundesliga startar.

19 september – Serie A startar.

Hur påverkas fönstret av truppregistreringen i Champions League ?

Gruppspelet i Champions League 20/21 börjar inte förrän 20 oktober och då har redan transferfönstret stängt för alla europeiska ligor (Kroatien stänger sitt fönster dagen innan). Således blir det ingen frontalkrock med registrering av spelare eftersom att transferfönstret stänger långt tidigare. Däremot KAN det ju faktiskt bli aningen krångligt för lagen som kvalar in till turneringen då exempelvis det svenska fönstret stänger 25 augusti och den andra kvalrundan drar igång 26 augusti.

CL-grupperna lottas 1 oktober.

Får vi någon riktig deadline day i år?

Trots långt gånget snack kring senarelagda fönster så kan vi faktiskt få en enhetlig deadline day – fast i början av oktober i stället för vid månadsskiftet augusti-september. Så ni som traditionsenligt firar på deadlineday med sportbladets bevakning får även chansen att göra så i år.

Blir det några miljardvärvningar i sommar? Har klubbarna råd?

Makoto Asahara i juni: Det beror naturligtvis på vilken klubb. Men sammantaget så hade allt annat än en generell prissänkning på spelare varit oerhört överraskande. Något som i sin tur innebär att de absolut tyngsta och dyraste namnen, t.ex. Real Madrid-ryktade Kylian Mbappé eller Barcelona-ryktade Neymar, sannolikt inte kommer kunna byta adress detta år. Helt enkelt på grund av att det inte finns några astronomiska summor att spendera som det brukar göra efter att klubbarna lidit ekonomiskt av sina uteblivna match- och tv-intäkter. Vi har redan sett ett exempel på detta i Liverpools jakt på Timo Werner. 55 miljoner pund, som 24-årige Werners utköpsklausul ligger på, hade varit ett pris som klubben sannolikt hade varit redo att betala vilken annan sommar som helst för en spelare av Werners kaliber (förutsatt att Wernerintresset i själva verket var så stort som det rapporterades om). Olika klubbar hade naturligtvis resonerat olika i samma situation (t.ex. tycker ju Chelsea, vad det verkar, att det var värt att betala hela optionen för spelaren i fråga), men sammantaget så är en miljard ”dyrare” än vad en miljard var för ett år sedan.

Filip Lindfors i augusti: Ja, det var ju en rätt bra gissning av Asahara innan vi visste särskilt mycket om denna sommar. För med facit i hand så har det inte varit en lika galen sommar, rent prismässigt, som tidigare. Visserligen gick inte Timo Werner till Liverpool, men till Chelsea som mötte utköpsklausulen. Annars kostade Victor Osimhen för Napoli, men det råder lite olika meningar om priset. Men som sagt, jämför vi med exempelvis Eden Hazards övergång till Real Madrid förra sommaren, så har det inte varit någon värvning som kan mäta sig med den.

Vilka klubbar är mest välrustade ekonomiskt för sommaren?

Efter att Chelsea inte ha fått värva förra sommaren (då man i stället sålde Eden Hazard till Real Madrid för en miljard) och det medvetna valet att inte värva i vintras så fanns också ett sparkapital, vilket vi fick se i värvningarna av Timo Werner och Hakim Ziyech. Bara det faktum att spelare som Ben Chilwell och flera andra spelare kopplas samman med klubben, efter att det redan värvats in ett par stjärnor, säger väl det mesta.

Real Madrid har, åtminstone i jämförelse med ärkerivalerna Barcelona och Atlético Madrid, klarat sig relativt bra ur coronakrisen när det kommer till ekonomisk kraft. Åtminstone utåt sett. Må så vara att även Real har upplevt ett kännbart, ekonomiskt, tapp och därmed sannolikt inte kommer ha råd att göra några enorma värvningar denna sommar.

Sammantaget så är det de klubbar som redan innan coronakrisen hade det gott ställt som har det bättre än de övriga. Om du har en rik ägare som direkt pumpar in pengar i klubben så underlättar naturligtvis det också. Vilket ju är helt och hållet logiskt.

Tittar vi på Arsenal så valde de att ena dagen säga upp 55 medarbetare i staben, för att nästa dag offentliggöra värvningen av Willian från Chelsea, som visserligen kom gratis, men som ändå fick (enligt uppgifter) en veckolön på 2,5 miljoner kronor.

Vilka klubbar kommer få det svårt ekonomiskt i sommar?

Svaret här borde egentligen vara alla klubbar. Det finns ingen klubb, oavsett storlek, som coronakrisen inte har varit kännbar ekonomiskt för på ett eller annat vis. Finansfirman Deloitte (enligt fourfourtwo) har som prognos att Premier League-klubbarna tillsammans kommer ha tappat en miljard pund (motsvarande över 10 miljarder kronor) i intäkter för säsongen 2019/2020. Detta främst i form av uteblivna tv- och matchdagsintäkter.

Just de uteblivna matchintäkterna innebär att varenda toppklubb har haft en mer eller mindre stor del uteblivna intäkter – vilket i sin tur innebär att det är ekonomiskt kännbart för samtliga klubbar. Mer för vissa än för andra.

Kommer vi få se fler swapdeals och dylikt?

Makoto Asahara i juni: Ja, allt annat hade varit en väldigt stor överraskning. För de klubbar som bestämt vill förändra i truppen eller skramla ihop pengar för en dyrare övergång så kommer det säkerligen att ske byteshandel med andra, likasinnade, klubbar. Vi har redan sett att Juventusmittfältaren Miralem Pjanic har ryktats bort i alla möjliga former av swapdeals till alla möjliga klubbar, för att ge ett exempel.

För om du inte har pengar att handla spelare för så får du ju handla spelare – med andra spelare.

Filip Lindfors i augusti: Återigen en bra förutspåelse av sillyexperten här ovan. Hittills har vi faktiskt fått se en stor swapdeal när Barcelona och Juventus valde att byta spalare med varandra. Arthur gick till Juventus och Miralem Pjanic drog i motsatt riktning. Men utöver den dunderdealen har det mest varit rykten om swap-deals och vi får se ifall några klubbar lyckas komma överens innan fönstret stänger i oktober.

Hur blir/blev det med spelare som sitter på utgående kontrakt?

I England gavs klubbar tillåtelse att skriva korttidskontrakt med spelare vars avtal skulle ha gått ut i slutet av juni. Vi såg mängder av kontraktsförlängningar i juni som sträckte sig till säsongens slutdatum. Efter säsongens sista match lämnade spelare lite hej vilt. Jan Vertonghen förlängde kontraktet och fullföljde i Tottenham innan han gick till Benfica. Samma sak gjorde Willian som spelade klart för Chelsea innan han skrev på för Arsenal.

Samma sak med låneavtal. De flesta låneavtalen gick ut just i slutet av juni, och inget fast reglemente kring låneavtalen sattes upp. Där fick helt enkelt klubbarna, och spelaren som är/var utlånad, komma överens med varandra för att kunna slutföra säsongen.