”Då är hans tid i Roma över”

Mysteriet Robin Olsen i Roma

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Från given etta till iskall bänknötare.

Robin Olsen har en tuff vår i Roma och frågetecknen är många.

– Det är inte hållbart i ett längre perspektiv, säger landslagets målvaktstränare Maths Elfvendal.

Alla vägar bär till Rom, heter det.

Men frågan är om inte Robin Olsen helst vill hitta en väg ut från Rom.

Den svenske landslagsmålvakten var given förstemålvakt i AS Roma från det att han anlände förra sommaren fram till och med den 31 mars.

Då förlorade laget med 4–1 hemma mot Napoli. Det var nye tränaren Claudio Rainieris tredje match sedan han tog över efter sparkade Eusebio Di Francesco.

Sedan dess har inte Olsen spelat en minut utan fått sitta på bänken och se den 35-årige Antonio Mirante vakta målet när Roma, på sjätteplats, jagar en topp fyra-placering och Champions League-plats. Jakten fortsätter i dag när man ställs mot Juventus.

Foto: MAGNUS SANDBERG

Ranieris intåg började illavarslande för Olsen då den rutinerade italienaren inte kom ihåg Olsens namn på presskonferensen inför sin första match (däremot hade han koll på Mirantes).

”Passar inte in i italiensk fotboll”

Varför får då inte Olsen spela under Ranieri?

Vi ställde frågan till journalisten Emiliano Bernardini som följer klubben nära för Rom-tidningen Il Messaggero.

– Han började göra några skitmatcher. Matcherna mot Spal och Napoli ”dödade” honom, säger Bernardini.

Alessandro Antinelli, som också har bra koll på Roma för tv-kanalen Rai, fyller i:

– Och då blev bördan från Allison Beckers eftermäle för stort. Det är det stora problemet. Olsen är en skicklig målvakt tekniskt sett. Problem sitter i skallen. Han gräver ner sig för mycket efter ett misstag och verkar ha svårt att repa sig efter en miss.

Olsen ersatte Allison Becker i somras när denne blev världens dyraste målvakt genom tiderna då han såldes för cirka 750 miljoner kronor till Liverpool, som han nu varit med och tagit till Champions League-final.

Hur går snacket om varför Olsen inte spelar?

– Man tycker inte att Olsen passar in i italiensk fotboll. Han är van vid att spela bakom ett lågt försvar. När han ställs ensam blir det problematiskt för honom, säger Bernardini.

Ersättaren inte bättre egentligen

Roma har inte förlorat sedan Mirante blev förstavalet. Men varken Bernardini eller Antinelli tycker att Mirante är en bättre målvakt.

– Ranieri har styrt upp försvaret så det är lättare att vara målvakt nu i Roma, säger Antinelli.

Hur är synen på Olsen hos supportrar och journalister?

– Att han var ett felköp. Framför allt jämför man med Allison Becker och det går inte att göra den jämförelsen, säger Bernardini.

Petningen har förstått satt fart på spekulationerna om en försäljning till sommaren trots att Olsen har fyra år kvar på kontraktet.

– Det går rykten om att Roma jagar en ny, ung målvakt. Och när supportrar och klubbledningen menar att det behövs en ny målvakt så är din tid i Roma över, säger Antinelli.

– Jag tror att han blir såld i sommar. Men det beror också på vem som blir ny tränare, säger Bernardini.

Ranieris kontrakt går ut efter säsongen.

Landslagsledningen inte orolig

Risken är alltså uppenbar att Olsen kommer till EM-kvalet i början på juni utan att ha spelat en enda match sedan i mars.

– Vi vet av erfarenhet att Robin och andra målvakter under en kort period ändå kan prestera bra. Inför VM var han till exempel skadad under en lång tid men gjorde ändå ett väldigt bra VM. Vi ser inte att det ska vara annorlunda nu. Nu kan han dessutom träna på som vanligt, det kunde han inte inför VM, säger landslagets målvaktstränare Maths Elfvendal.

– Så inför nästa samling är vi inte oroliga. Men det är kanske inte hållbart i ett längre perspektiv. Då vill vi såklart att alla landslagsaktuella spelare ska vara ordinarie i sina klubblag, säger Elfvendal.

Se Roma–Juventus på Sportbladet

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN