Schalkeordförande tar paus efter rasism

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Martni Meissner/AP/TT
Schalkefansen under en Bundesligamatch i våras. Arkivbild.

Bundesligaklubben Schalkes ordförande Clemens Tönnies tar timeout från sin post.

Men att klubben inte sparkar Tönnies efter dennes rasistiska uttalanden väcker stor kritik.

– Sådana misstag bryter mot det som är tabu och effekten på samhället är förkrossande, säger Dagmar Freitag, ordförande i tyska förbundsdagens idrottsutskott.

Anledningen till att Tönnies tar en tremånaderspaus snarare än att lämna klubben helt är att Schalke hävdar att anklagelserna om rasism är ogrundade.

Däremot är både klubben och Tönnies överens om att han bröt mot klubbens antidiskrimineringsregler.

"Han accepterade överträdelsen och uttryckte återigen sin ånger. Det är därför Clemens Tönnies har annonserat att han kliver ner från sin post i tre månader", sade klubben i ett uttalande.

Clemens Tönnies
Foto: Maja Hitij / Getty Images Europe
Clemens Tönnies

"Är rasism"

I den tyska tv-kanalen NRD kritiserade politikern Dagmar Freitag, som också är ordförande i den tyska förbundsdagens idrottsutskott, Schalkes beslut.

– Så vitt jag vet är det rasism att dra en hel kontinent och dess invånare över samma kam, sade hon.

Tönnies pratade förra veckan kritiskt om högre klimatskatter och menade att man i stället borde bygga fler elverk i Afrika. För då skulle "afrikanerna sluta hugga ner träd och producera bebisar när det blir mörkt," hävdade han.

Trots att Tönnies har bett om ursäkt för sina nedsättande kommentarer har missnöjet mot honom varit stort även bland supportrar, spelare och före detta spelare.

"Ofattbart"

Den Brasilienfödde före detta anfallsstjärnan Cacau, numera medlem i det tyska fotbollsförbundets integrationskommitté, var förvånad över Tönnies uppträdande.

– Ju mer jag tänker på det desto mer ofattbart är det att en man på den positionen och med den erfarenheten talar så nedsättande om en hel kontinent, sade Cacau.

Samtidigt sade Schalkes tidigare anfallare Gerald Asamoah att han var mållös. Asamoah var den förste mörkhyade spelaren född i Afrika att representera Tysklands landslag.

"Jag är förvånad, chockad och sårad av hans kommentarer," skrev Asamoah på Instagram.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN